Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Amintiri. Ce am auzit de la altii. Din copilarie. Din prima tinerete

0 opinii / Scrie o opinie
  • 67,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Radu ROSETTI   |   AMINTIRI – Ce am auzit de la altii. Din copilarie. Din prima tinerete

Humanitas, 2013, 2015

Colectia Vintage

Prefata de Neagu DJUVARA

||||

Extras din Prefata

Dintre toate familiile boieresti de origine greaca din tarile romane, numai Cantacuzinii s-ar putea lauda de a fi dat, in cursul veacurilor, o atat de bogata inflorire de personalitati ca Rosettestii.

Acestia se trag dintr-un Lascaris Roussaitos, mare logofat al Patriarhiei de la Constantinopol, inrudit cu Cantacuzinii (tinea, dupa spusele lui Radu Rosetti, pe Bella, o fiica a lui Ioan Cantacuzino – dupa alti autori, a fratelui sau, Andronic, ambii sustinatori ai rudei lor Mihai Viteazul -, deci o nepoata de fiu a faimosului Mihail „Seitanoglu”, stramosul tuturor Cantacuzinilor moderni). Doi din fiii lui Lascaris Roussaitos se vor „pripasi” in Moldova – pentru a folosi vocabularul paharnicului Sion, care, in pamfletul sau zis „Arhondologia Moldovei”, nu-i vorbeste de rau, ci mai aminteste, insa cu semn de intrebare, niste basme cum ca s-ar fi gasit si doi Roset in sfatul lui Dragos Voda!... Amandoi fii ai lui Lascaris, cu numele romanizat Ruset, vor urca cele mai inalte trepte ale boieriei, Antonie Ruset ajungand chiar domn de buna amintire in Moldova (1673-1678), spre nenorocirea lui, caci cumplite ii vor fi caznele si sfarsitul la Istanbul.

Descendenta lui Antonie Voda s-a stins dupa trei generatii, asa ca toti Rosettestii din Moldova, de la veacul al XVIII-lea incoace, se trag din fratele mai mare al lui Antonie, Constantin, zis Cupariul, dupa un rang boieresc, inferior paharnicului, dar confundat uneori cu acesta. [...] Cel mai cunoscut dintre fiii Cupariului fusese Iordache Ruset, marele vistier din vremea Cantemirestilor („maica tuturor rautatilor” dupa Neculce), caruia ii datoram probabil – alaturi de marele vornic Lupu Costachi, „Bursucul” din Istoria ieroglifica a lui Cantemir, Iordache fiind „Pardosul” – meritul de a fi sabotat alianta incheiata de Dimitrie Cantemir cu Petru cel Mare, pricinuind astfel dezastrul de la Stanilesti, unde Petru cel Mare a capitulat din cauza lipsei desavarsite de hrana pentru oameni si cai, nesosind la vreme zahereaua! As mai adauga ca, daca ar fi izbandit alianta planuita de Cantemir, i-ar fi menit Moldovei soarta Ucrainei si a Georgiei. Atitudinea marilor boieri moldoveni a fost desigur dibuita la Fanar, de unde, prin diplomatii francezi, va fi aflat-o si Voltaire, care o pomeneste in a sa Istorie a lui Carol al XII-lea al Suediei.

Iordache Ruset, in lunga sa cariera de inalt dregator, va agonisi o avere uriasa. E destul sa pomenesc ca, spre sfarsitul veacului al XVIII-lea, fiii si nepotii lui Iordache Ruset stapaneau 161 de sate in Moldova.

428 c

SPECIFICATII

An aparitie 2013, 2015
Limba Romana
Cod 978-973-50-3967-7