Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Dupa razboi la Paris de Serge MOSCOVICI

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:sc_000132
  • Editura: Polirom
  • 49,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Serge MOSCOVICI

Dupa razboi la Paris

Cronica anilor regasiti

POLIROM, 2021

Text stabilit, prefata si note de Alexandra LAIGNEL-LAVASTINE

Cu o postfata de Pierre si Denis MOSCOVICI

Traducere din limba franceza si note de Magda JEANRENAUD

49,95 Lei

 

Extras – Capitolul I/ De pe malurile Dunarii pe cheiurile Senei: enigma sosirii

De ce la Paris? La sfarsitul razboiului, voiam sa plec la Moscova. Aveam 20 de ani, ma leganam in iluzii si, in Romania, trecusem prin persecutii asa cum trece soldatul prin focul armelor, fara sa stie vreodata de unde ar fi putut veni glontul fatal. O poveste pe care am istorisit-o in Cronica anilor risipiti: ani de umilinte, de teroare si de pogromuri, in timpul carora prezentul devenise invizibil, viitorul de negandit, iar trecutul superfluu. Insa hidra nazista tocmai fusese invinsa. Iar daca tot trebuia sa traiesc, atunci macar sa o fac sub tutela geniului istoriei care, in naivitatea mea, nu putea salaslui decat la Moscova.

Imi aminteam insa de un vechi dicton evreiesc. „Cel ce vrea sa se bucure de lumea aceasta sa traiasca in Basarabia; cel ce vrea sa profite de lumea ce va veni sa traiasca in Eretz-Israel; cel ce nu vrea sa se bucure nici de una, nici de cealalta sa traiasca in Rusia.” Cat despre Basarabia, provincia copilariei mele, devenita Judenrein, era prea tarziu, si nu ma hotarasem pentru Palestina.

Am sosit la Paris de parca as fi fost impins de destin, la inceputul lui ianuarie 1948, pe un frig glacial, la 22 de ani.