Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cruciadele vazute de arabi de Amin MAALOUF

0 opinii / Scrie o opinie
  • 44,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Amin MAALOUF

Cruciadele vazute de arabi

POLIROM, 2022

Traducere din limba franceza de Giuliano SFICHI

 

 

Extras/ Cuvant-inainte

Aceasta carte pleaca de la o idee simpla: aceea de a povesti istoria cruciadelor asa cum au fost ele vazute, traite si relatate in „cealalta tabara”, adica de partea araba. Continutul ei se bazeaza, aproape in exclusivitate, pe marturiile istoricilor si cronicarilor arabi ai epocii.

Acestia din urma nu vorbesc de cruciade, ci de razboaie sau de invazii france. Cuvantul care ii desemneaza pe franci este transcris diferit in functie de regiuni, de autori si de perioade: faranj, faranjat, ifranj, ifranjat... Pentru a unifica, am ales forma cea mai concisa, cea care, mai presus de toate, serveste si astazi in vorbirea populara pentru a-i numi pe occidentali, indeosebi pe francezi: franj.

Din preocuparea de a nu ingreuna relatarea cu numeroasele note care se impun – bibliografice, istorice sau de alta natura -, am preferat sa le pastram pentru la urma, unde sunt grupate pe capitole. Cei ce vor sa afle mai multe le vor citi cu folos, dar ele nu sunt nicidecum indispensabile pentru intelegerea relatarii, care se doreste a fi accesibila tuturor. Intr-adevar, mai mult decat o noua carte de istorie, am vrut sa scriem, pornind de la un punct de vedere neglijat pana acum, „romanul adevarat” al cruciadelor, al celor doua veacuri zbuciumate care au modelat Occidentul si lumea araba si care determina si astazi raporturile dintre ele.