Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Criza spiritului si alte eseuri

0 opinii / Scrie o opinie
  • 9,99 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Paul VALERY    |    Criza spiritului si alte eseuri

POLIROM – eseuri & confesiuni, 2016

Traducere de Maria IVANESCU

||||

Extras din Reflectii despre maretia si decadenta Europei

In timpurile moderne, nici o putere, nici un imperiu din Europa n-a putut sa se mentina pe cele mai inalte culmi, n-a putut sa comande nestingherit celor din jur, si n-a fost capabil sa-si pastreze cuceririle mai mult de cincizeci de ani. Chiar oamenii cei mai de seama au esuat, chiar cei mai norocosi si-au adus natiunile in pragul ruinei. Carol Quintul, Ludovic al XIV-lea, Napoleon, Metternich, Bismarck n-au depasit durata medie de patruzeci de ani. Fara exceptie.

Europa avea in sine toate motivele sa comande restului lumii, sa-l supuna si sa-l calauzeasca in scopuri europene. Poseda mijloace invincibile si oamenii care le creasera. Dar cei care dispuneau de ea ii erau mult inferiori. Acestia se hraneau cu trecutul, nu construiau decat in trecut. Si astfel au pierdut ocazia. Istoria si traditiile politice, certurile comunale, de parohie si de dugheana, geloziile si invidiile vecinilor, pe scurt, lipsa de viziune, spiritul ingust al epocii in care era la fel de ignoranta si lipsita de putere ca orice tinut de pe glob, au facut-o sa piarda aceasta imensa ocazie despre care nici n-a banuit in timp util ca ar fi putut sa existe. Napoleon pare singurul care a presimtit ce avea sa se intample si ce s-ar fi putut intreprinde. El gandea la scara lumii actuale, dar n-a fost inteles si a spus-o chiar el. Dar se nascuse prea devreme; timpurile nu erau coapte; mijloacele lui erau mult mai putine decat ale noastre. De abia dupa disparitia lui, lumea a inceput sa se gandeasca la hectarele vecinilorsi sa mediteze la prezent.

Jalnicilor europeni le-a placut mai mult sa se joace de-a armgnacii si burgunzii decat sa-si asume pentru intregul pamant rolul pe care romanii au stiut sa-l joace in lumea timpului lor. Numarul si mijloacele lor nu erau nimic pe langa ale noastre; dar gaseau in maruntaiele pasarilor lor mai multe idei juste si consecvente decat ar putea contine toate stiintele noastre politice.

Europa va fi pedepsita pentru politica ei; va fi lipsita de vinurile, berea si licorile ei. Si de alte lucruri...

Europa aspira vizibil sa fie condusa de o comisie americana. Toata politica intr-acolo se indreapta...

Nestiind sa ne desprindem de istoria noastra, vom fi desprinsi de popoare mai norocoase, care nu au istorie sau nu au aproape deloc. Popoare fericite care ne vor impune fericirea lor.  

418 (1)

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Maria IVANESCU
An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 10,6 x 18 cm
Nr. pagini 280
Limba Romana
Cod 978-973-46-3630-3