Credinta sub teroare - Memorialistica greco-catolica de detentie si domiciliu obligatoriu
- Cod produs:SC_00394
- Editura: Humanitas
-
47,00 lei
DESCRIERE
Iuliu HOSSU Ioan PLOSCARU Tertulian LANGA Nicolae BRANZEU Ioan Vasile BOTIZA Stefan MANCIULEA Iosif POP Alexandru RATIU Nicolae MARGINEANU Matei BOILA Elena BOILA Augustin GIURGIU Vasile CESEREANU Silviu Augustin PRUNDUS Doinea CORNEA
Credinta sub teroare
Memorialistica greco-catolica de detentie si domiciliu obligatoriu
O antologie ingrijita, selectia textelor, introduceri si note de Gelu HOSSU
HUMANITAS, 2021
Sub egida Asociatiei Cardinal Iuliu HOSSU
Pret 47,00 Lei
Extras/ Introducere de Gelu Hossu
Unirea cu Roma
Prin rolul pe care l-a avut in formarea natiunii romane moderne, Biserica Romana Unita excede cadrul strict ecleziastic in care a luat fiinta si suscita pana astazi interpretari si controverse dintre cele mai variate. De cele mai multe ori, analiza fenomenului greco-catolic este de natura doctrinara, desi „interpretii” faptelor istorice isi etaleaza in debutul rationamentului instrumentele „obiectivitatii”. Nasterea Bisericii Romane Unite din Transilvania a fost considerata de adversarii ei o capitulare in fata habsburgilor, o tradare a dreptei credinte si a calendarului bizantin. Pentru adepti, unirea cu Roma a insemnat iesirea din „schisma”, revenirea la Biserica universala, fara sa renunte la ritul rasaritean, si manifestarea libera a unei limbi si a unei culturi cu radacini in spatiul apusean.
In anul 1500, in Transilvania exista o singura Biserica recunoscuta: Biserica Romei, numita astazi Catolica. Sasii, secuii si ungurii, apartinand acestei Biserici, erau natiuni privilegiate.