Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Colectia de arta a Patriarhiei Romane - Catalogul muzeului de la Manastirea Antim

0 opinii / Scrie o opinie
  • 52,60 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Colectia de arta a Patriarhiei Romane - Catalogul muzeului de la Manastirea Antim

Lucrare aparuta cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Editura Cuvantul Vietii a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, 2016

||||

Binecuvantare/ e x t r a s

In acest an, dedicat comemorarii Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, la implinirea a 300 de ani de la moartea sa muceniceasca, Manastirea Tuturor Sfintilor, ctitoria sa inaltata intre anii 1713-1715, a cunoscut un amplu proces de restaurare. Lucrarile au cuprins deopotriva biserica si corpul de chilii din incinta. Acesta din urma adapostea, inca de la refacerea anterioara a ansamblului, in anii 1964-1966, un muzeu inchinat Sfantului Ierarh Antim Ivireanul, care cuprindea, pe langa copii dupa tiparituri, manuscrise si fotografii documentare, icoane si obiecte din colectia de arta a Patriarhiei Romane.

Odata cu restaurarea corpului de cladire in care era amenajat muzeul, se impunea si o noua prezentare a salilor acestuia. A fost gandit un nou circuit muzeal, care sa includa si cea mai frumoasa sala din incinta, vechea cuhnie boltita de pe coltul de sud-est, si, de asemenea, a fost inchis un spatiu de trecere spre gradina, un gang care nu exista in planul initial, pentru a-l folosi ca spatiu de expunere, rezultand astfel un traseu continuu si unitar.

Pentru cele sapte sali dedicate noului muzeu, specialistii din cadrul Centrului pentru patrimoniu Sfantul Constantn Brancoveanu al Patriarhiei Romane au propus un nou concept expozitional: primele trei sali prezinta viata si opera Ierarhului Martir Antim Ivireanul, iar urmatoarele patru sali, incepand cu vechea cuhnie, expun cele mai vechi si reprezentative obiecte de arta - icoane, argintarie, broderie, sculptura – pe care le detine colectia de arta a Patriarhiei Romane. Sunt opere din secolele XVII-XIX, care ofera o imagine de ansamblu a artei noastre medievale, in special a epocii brancovenesti si a prelungirilor acesteia in intreg secolul al XVIII-lea.

SPECIFICATII

An aparitie 2016