Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Eisabeta Negrau, Cristina Cojocaru | Sfantul Cuvios Pafnutie-Parvu Zugravul. Traditie si modernitate in arta brancoveneasca

0 opinii / Scrie o opinie
  • 122,10 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Eisabeta Negrau, Cristina Cojocaru  |   Sfantul Cuvios Pafnutie-Parvu Zugravul. Traditie si modernitate in arta brancoveneasca

Editura Cuvantul Vietii, a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei – Bucuresti, 2017

Lucrare publicata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

||||

I. Viata Sfantului Cuvios Pafnutie – Parvu Zugravul (7 august)/ e x t r a s

Cuviosul Pafnutie, vestit iconar cunoscut cu numele de Parvu „Mutul”, s-a nascut in Campulung-Muscel, la 12 octombrie 1657, ca fiu al preotului Ioan Parvescu (1623-1702) si al credincioasei sale sotii, al carei nume nu s-a pastrat. La botez a primit numele nasului sau, marele vistiernic Parvu Vladescu, un crestin evlavios si ctitor de biserici. Crucea incercarilor s-a abatut asupra familiei preotului Ioan, cand preoteasa acestuia a trecut la Domnul ca o mucenita, nascand pe al saselea copil. Boala a secerat apoi pe cinci dintre ei, Parvu fiind singurul ramas in viata.

Prin urmare, preotul Ioan Parvescu s-a calugarit la Manastirea Negru Voda din Campulung Muscel, luand cu sine si pe fiul sau Parvu, in varsta de 11 ani. La scoala acelei manastiri s-a deprins cu cititul si scrisul, dar si cu cele dintai taine ale zugraviei, adica ale picturii bisericesti, alaturi de monahul Evghenie, care l-a luat langa sine, pe schele, punandu-i in maini scoica pentru amestecat culorile si gasindu-l inzestrat pentru iconografie.

La implinirea varstei de 18 ani, Parvu si-a indreptat pasii spre pamantul binecuvantat al Moldovei, trimis sa invete zugravia in Bucovina, cu un vestit mester rus.

SPECIFICATII

An aparitie 2017