Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Catherine NIXEY | Epoca intunecarii. Cum a distrus crestinismul lumea clasica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 47,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Catherine NIXEY    |    Epoca intunecarii    Cum a distrus crestinismul lumea clasica

HUMANITAS, 2019

Traducere din engleza de Dionisie Constantin PARVULOIU

||||

Prolog – Un inceput – Palmyra, 385 D. CR./ e x t r a s

Nu exista nelegiuire pentru cei care il au pe Cristos.

Sfantul Senuta

Nimicitorii au venit dinspre desert. Palmyra ii astepta: de cativa ani, rasaritul Imperiului Roman ae afla sub teroarea unor hoarde de jefuitori barbosi, zeloti inarmati doar cu pietre, cu drugi de fier si cu un simt de fier al dreptatii.

Atacurile lor erau primitive, brutale si foarte eficiente. Se deplasau in bande – mai tarziu in roiuri de vreo 500 de persoane – si, cand soseau, faceau prapad. Tinteau mai ales templele si se miscau iute ca gandul. Maretele coloane de piatra care dainuisera veacuri la rand se prabuseau intr-o dupa-amiaza; chipurile statuilor care statusera in picioare jumatate de mileniu erau mutilate intr-o clipa; templele care vazusera inaltarea Imperiului Roman cadeau intr-o singura zi.

Totul era foarte violent, dar, fara indoiala, nu lipsit de solemnitate. Zelotii radeau in hohote cand sfaramau statuile „demonice” si „idolatre”. Drept-credinciosii exultau cand daramau templele, cand distrugeau acoperisurile si devastau mormintele. Au aparut si imnuri care imortalizau aceste clipe glorioase. „Aceste lucruri rusinoase”, cantau pelerinii cu mandrie, „demoni si idoli, cu toatele au fost doborate de bunul nostru Mantuitor”. Zelosii nu se prea pricep la poezie...

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Dionisie Constantin PARVULOIU
An aparitie 2019