Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cristian Tudor POPESCU | Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune (1912-1989)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,85 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cristian Tudor POPESCU    |    Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune (1912-1989)

POLIROM, 2011

||||

pp. 104-105, Mingea (1959) sau Paleorealism/ e x t r a s

Confectioner de scenarii, Francisc Munteanu (cateodata si regizor, cu aceleasi rezultate) scrie acest filmulet ieftin – regia Andrei Blaier, Sinisa Ivetici -, o pocnitoare lacrimogena, probabil pentru ca tot primise niste fonduri de la buget. Intelectualul sarac, un profesor desconsiderat in societatea interbelica romaneasca, ajungand in situatia de a nu-i putea cumpara o minge fiului sau infirm de ziua lui, renunta sa mai caute o slujba prin mica publicitate si trece la „pagina intai”, alaturandu-se muncitorilor comunisti revoltati. O combinatie palida de Umberto D. cu Hotii de biciclete, dar nu neorealista, ci paleorealista, intrucat actunea e situata in vechiul regim, tinta filmului fiind propagandistica, nu umana, ca la De Sica.

Exista in acest film spongios un miez compact, dur. De fiecare data cand „intelectualul sovaielnic” interpretat de Lazar Vrabie sta pe ganduri daca sa intre sau nu in lupta de clasa, comunistul (Andrei Codarcea) ii repeta, fara drept la replica: „Dreptatea si adevarul trebuie impuse, domnule profesor. Altfel nu se poate.”

[...] Dupa aceea insa, in loc sa lase poporul roman eliberat sa se pronunte, comunistii au falsificat alegerile si au impus adevarul si dreptatea comuniste cu teava armei in rinichi. Adica au reocupat Romania, suprimand din nou libertatea.

SPECIFICATII

An aparitie 2011