DESCRIERE
Carlo ROVELLI | Realitatea nu e ceea ce pare – Structura fundamentala a lucrurilor
HUMANITAS, 2019
Traducere din italiana de Vlad RUSSO
||||
Extras din Nota autorului
[...] Am continuat totusi sa aman proiectul (acestei carti, nn LB), fiindca nu „vedeam” cartea in minte. Cum sa explici o lume lipsita de spatiu si timp? Intr-o seara din 2012, aflandu-ma la volanul masinii pe o sosea ce ma purta din Italia in Franta, mi-am dat seama ca singurul mod de a explica pe intelesul tuturor modificarile in curs ale conceptelor de spatiu era sa spun intreaga poveste, de la Democrit pana la cuantele de spatiu. La urma urmelor, asa intelegeam eu intreaga istorie. Am inceput sa planuiesc cartea in minte chiar atunci, la volan, si entuziasmul meu crestea tot mai mult, pana mi-a rasunat in urechi sirena unei masini de politie somandu-ma sa trag pe dreapta: depasisem cu mult viteza legala. Politistul italian m-a intrebat politicos daca nu cumva imi pierdusem mintile de conduceam cu o asemenea viteza. I-am explicat ca tocmai gasisem ideea pe care o cautam de multa vreme; politistul m-a lasat sa plec fara sa ma amendeze, si mi-a urat succes cu cartea mea. Iat-o! [...] – Marsilia, 4 mai 2016
Extras din Partea a doua – Inceputurile revolutiei (pp. 79-80)
Einstein ataca deci doua probleme, nu una. Prima: cum se poate descrie campul gravitational? A doua: ce este spatiul lui Newton?
Si iata acum care a fost extraordinara lovitura de geniu data de Einstein, una dintre cele mai cutezatoare date vreodata de gandirea omeneasca: daca campul gravitational ar fi chiar spatiul lui Newton, care ne apare atat de misterios? Daca spatiul lui Newton n-ar fi nimic altceva decat campul gravitational? Aceasta idee simpla, superba, stralucita este teoria relativitatii generale.
Lumea nu e alcatuita din spatiu + particule + camp electromagnetic + camp gravitational. Lumea e alcatuita doar din particule si campuri, si nimic altceva, nu e nevoie de spatiu ca ingredient aditional. Spatiul lui Newton este campul gravitational. Sau, invers (ceea ce inseamna acelasi lucru), campul gravitational este spatiul (figura 3.5).
Numai ca, spre deosebire de spatiul lui Newton, care e plat si fix, campul gravitational, fiind camp, este ceva care se misca si se onduleaza, putand fi descris prin ecuatii, aidoma campului lui Maxwell sau liniilor lui Faraday.
Este o simplificare impresionanta a lumii. Spatiul nu mai e ceva diferit de materie. E una dintre componentele „materiale” ale lumii, inrudita cu campul electromagnetic. Este o entitate reala care se onduleaza, se pliaza, se curbeaza, se rasuceste.
Noi nu suntem continuti intr-un esafodaj rigid, ci scufundati intr-o imensa molusca flexibila (metafora e a lui Einstein).
Extras din capitolul 9 – Confirmari empirice? (pp. 191-192)
[...] Trei sunt rezultatele experimentale importante pentru fizica fundamentala in ultimii ani. Primul este descoperirea bosonului Higgs la CERN, despre care au vorbit toate ziarele (figura 9.1). Al doilea sunt masuratorile satelitului Planck (figura 9.2), ale caror date au fost publicate in acelasi an. Al treilea este prima detectare a undelor gravitationale anuntata in primele luni din 2016. Acestea sunt cele trei semnale pe care ni le-a oferit recent natura.