Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Stephane COURTOIS | Lenin, inventatorul totalitarismului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Stephane COURTOIS    |    Lenin, inventatorul totalitarismului

POLIROM – Historia, 2019

Traducere de Ana CIUCAN TUTUIANU

Lucrare distinsa cu Grand Prix de la Biographie Politique 2018 si Grand Prix du Livre d’Histoire 2018

||||

Extras din capitolul 7 – Criza fondatoare

Pe 10 februarie 1900, la sfarsitul perioadei sale de exil in Siberia, Vladimir Ulianov era la o rascruce de de drumuri. In libertate supravegheata, avea interdictie de a sta la Sankt Petersburg, la Moscova, in orasele universitare si in centrele muncitoresti. Din cauza radicalitatii lui, nu putea deveni nici om politic, nici om de afaceri, nici jurist, nici profesor, tot atatea profesiuni carora le dispretuia de-acum profund bogatia, autoritatea si prestigiul. Plin de furie si de resentimente, el a decis, cum am spus, sa opteze pentru o lupta radicala contra acestui regim si acestei societati si sa-si foloseasca intreaga inteligenta si energie – care nu erau neinsemnate – pentru legitimarea pe plan ideologic si teoretic a acestei lupte pe viata si pe moarte si pentru crearea instrumentului care-i va permite sa o duca.

S-a instalat deci la Pskov, in timp de Nadejda trebuia sa-si incheie exilul la Ufa. A parasit Siberia intr-o stare de exaltare doctrinara si de angoasa fata de situatia social-democratiei ruse, care era lipsita de vitalitate si divizata. Dar lucrarile lui „teoretice” si polemicile lui contra „bernsteiniadelor” ii dadusera incredere; totul il impingea spre o radicalizare care ii va deschide larg portile pentru ascensiunea in sanul nebuloasei revolutionare. 

Vladimir avea capul plin de proiecte. Pe cand se afla inca in Siberia, adresase in 1899 mai multe articole revistei Raboceaia Gazeta, pe care unii militanti le aveau in vedere pentru republicare. In „Programul nostru”, el se plasa „in intregime pe terenul teoriei lui Marx, [...] prima care a transformat socialismul din utopie in stiinta” [...]

278 (2)

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Ana CIUCAN TUTUIANU
An aparitie 2019