Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Carlo ROVELLI | Ordinea Timpului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Carlo ROVELLI    |    Ordinea Timpului

HUMANITAS, 2019

Traducere din engleza de Vlad ZOGRAFI

_______________________

„Omul de stiinta considerat urmatorul Stephen Hawking.” – The Times Magazine

Extras din prezentarea autorului (Humanitas)

Carlo Rovelli este fizician teoretician cu importante contributii in fizica spatiului si timpului. A lucrat in Italia si Statele Unite, iar in prezent conduce grupul de cercetari privind gravitatia cuantica de la Centrul de Fizica Teoretica din Marsilia. Cartile sale Sapte scurte lectii de fizica (2014; Humanitas, 2016) si Realitatea nu e ceea ce pare. Structura fundamentala a lucrurilor (2014; Humanitas, 2019) s-au bucurat de un mare succes international, fiind traduse in patruzeci si una de limbi.

Extras din capitolul Sora somnului

In partea a treia a marelui poem epic indian Mahabharata, un spirit puternic pe nume Yaksa il intreaba pe Yudhistira, cel mai batran si mai intelept din familia Pandava, care e cel mai mare mister. Raspunsul reverbereaza strabatand mileniile: „In fiecare zi nenumarati oameni mor, si totusi cei ramasi traiesc de parca ar fi nemuritori.”

N-as vrea sa traiesc de parca as fi nemuritor. Nu ma tem de moarte. Ma tem de suferinta. Si ma tem de batranete, desi mai putin acum, cand vad senectutea senina si placuta a tatalui meu. Ma tem de slabiciune si de absenta iubirii. Dar moartea nu ma infricoseaza. In tinerete nu ma inspaimanta, iar atunci credeam ca asta se datora faptului ca era o perspectiva atat de indepartata. Acum, la saizeci de ani, tot n-a aparut teama. Iubesc viata, insa viata inseamna si lupta, suferinta, durere. Ma gandesc la moarte ca la o odihna binemeritata. Sora somnului, asa cum o numeste Bach in minunata sa cantata BWV 56. O sora gingasa, care va veni repede sa-mi inchida ochii si sa ma mangaie pe crestet.

Iov a murit „satul de zile”. E o expresie foarte frumoasa. As vrea si eu sa ma simt „satul de zile”, si sa inchei cu un zambet scurtul ciclu al vietii. Da, inca ma mai pot bucura de ea; ma bucur inca de luna oglindita in mare, de sarutul femeii pe care o iubesc, de prezenta ei care da sens tuturor lucrurilor; ma bucur inca de acele dupa-amieze de duminica, iarna, cand stau acasa intins pe canapea si umplu pagini cu simboluri si formule, visand sa dezleg inca un mic secret  dintre miile care ne inconjoara... Ma bucura perspectiva de a sorbi mai departe din acest potir de aur, ma bucura bogatia vietii, deopotriva tandra si ostila, limpede si impenetrabila, neasteptata... Am baut insa mult din continutul amar si dulce ala potirului, iar daca ar veni un inger chiar acum la mine si mi-ar spune „Carlo, a sosit vremea”, nu i-as mai cere nici macar ragazul de a incheia aceasta fraza. As zambi si  l-as urma.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Vlad ZOGRAFI
An aparitie 2019