Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Caile lui Dumnezeu si caile lumii de Sfantul Ignatie BRIANCIANINOV

0 opinii / Scrie o opinie
  • 16,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sfantul Ignatie BRIANCIANINOV

Caile lui Dumnezeu si caile lumii 

Traducere de diac. Denis Chiriac

Editura Egumenita, 2023

 

 

Caile lui Dumnezeu sunt tot ceea ce se intampla in univers. Tot ceea ce are loc se datoreaza judecatii si hotararii lui Dumnezeu. Nimic nu este sau nu poate fi realizat in mod ascuns si independent de Dumnezeu. Una se intampla dupa voia lui Dumnezeu, alta prin ingaduinta Lui. Totusi, toate lucrurile sunt realizate prin randuiala si hotararea lui Dumnezeu. Din acest motiv, caile lui Dumnezeu sunt adesea numite in Scriptura ,,judecata lui Dumnezeu". Judecata lui Dumnezeu este intotdeauna dreapta: Drept esti, Doamne, si drepte sunt judecatile Tale (Psalmul 118, 137).

 

Prin voia lui Dumnezeu au fost create lumea vazuta si cea nevazuta. Si omul a fost creat si rascumparat tot prin voia Lui. Toate evenimentele, publice si personale, au fost si sunt implinite prin bunatatea, omnipotenta si intelepciunea lui Dumnezeu. Prin ingaduinta lui Dumnezeu si prin vointa creaturilor, a aparut raul cu toate consecintele sale. Prin ingaduinta lui Dumnezeu si prin propria vointa, ingerii si omul au cazut si L-au respins pe Dumnezeu. Tot prin voia dumnezeiasca, oamenii au fost rascumparati de Dumnezeul intrupat.

 

Prin ingaduinta lui Dumnezeu si prin vointa rea a ingerilor si a oamenilor cazuti, pamantul a fost corupt de crimele si rautatea lor. Prin vointa si judecata lui Dumnezeu, universul va fi si este pedepsit prin diferite suferinte si dezastre. Prin vointa si judecata lui Dumnezeu, chinul vesnic in abisul de foc si intuneric al iadului se va abate asupra apostatilor, dusmani ai lui Dumnezeu, loc pentru care s-au pregatit singuri.

 

Caile si lucrarile lui Dumnezeu isi urmeaza propriul lor drum. Proiectele umane si demonice isi urmeaza, de asemenea, propriul lor traseu. Crimele si atrocitatile nu inceteaza sa fie crime si atrocitati in raport cu cei care le fac, chiar daca cei care comit raul cu rea intentie devin doar niste instrumente ale vointei lui Dumnezeu. Aceasta din urma este o consecinta a intelepciunii neinchipuite a lui Dumnezeu, a puterii nelimitate a lui Dumnezeu, datorita careia creaturile, actionand conform vointei lor libere, sunt totodata si neincetat in puterea Creatorului, fara sa o inteleaga, si implinesc vointa Lui, chiar fara sa o cunoasca.

Caile lui Dumnezeu sunt prezente si active in mijlocul evenimentelor umane si demonice, ca cel mai subtil duh in mijlocul materiei, independent de materie, nefiind constrans de materie, actionand asupra materiei si nefiind supus actiunii materiei. Caile lui Dumnezeu sunt interventia atotputernica a Lui in soarta universului, Singurul Care umple universul si tot ceea ce este dincolo de univers, nefiind inchis in univers.

Sursa: libris.ro