Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Biserica lui Hristos, Paul Gherasim

0 opinii / Scrie o opinie
  • 53,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

PAUL GHERASIM, MARIUS PANDELE (CO-AUTOR) | BISERICA LUI HRISTOS

Album de gand fotografic (sau imagine poetica sau poezia imaginii) coordonat de PAULGHERASIM Fotografie - Valeriu LEONOV, Nicu MIHALI, Marius PANDELE, Tudor REBENGIUC& alte surse Postfata – DAN MOHANU Editura DOXOLOGIA, IASI – 2017

Dumitru STANILOAE: “Umanitatea comuniunii este umanitatea cea mai sensibila si delicata. [...] Bisericutele noastre sunt expresia delicatetii, transparentei omului si a fragilitatii operei sale in fata divinului, fapt care merge mana in mana cu transparenta si sensibilitatea omului in raporturile de comuniune si de familiaritate cu semenii sai.”

Extras din Postfata Intalnirea omului cu Dumnezeu, se petrece intr-un spatiu care reprezinta sufletul unei comunitati sau al unui popor, chipul sau si al locului in care traieste. La romani trupul bisericii creste dintr-o natura inteleasa ca dar al lui Dumnezeu, cu a carui substanta si frumusete intra in armonie. Nici o farama din orgolioasa si performanta crestere in volum, capabila sa taie rasuflarea si sa zdrobeasca privirea celui ce se apropie de casa Domnului, nu se regaseste in ctitoriile romanesti, chiar si atunci cand avem de a face cu o legendara incercare de a depasi tot ce putea sa insemne o “falnica zidire”.

Este semnificativ faptul ca bisericile noastre medievale nu au acceptat preeminenta modelului constaninopolitan al crucii grecesti si nici mostenirea elenistica a bazilicii. Actul devotional al primilor Basarabi nu a creat, cum s-ar putea crede, un model. Unicitatea spatiala a Bisericii Domnesti, in care simplitatea grava a formelor arhitecturale adaposteste ‘’spatiul” pictural, lipsit de manierismul si excesele calofile ale Bizantului tarziu, reprezinta mai degraba o piatra de hotar.

SPECIFICATII

An aparitie 2017
Coperta Brosata
Dimensiuni 21 x 25 cm
Nr. pagini 96
Limba Romana
Cod 978-606-666-619-9