Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Au fost si ei candva copii – Sfantul Iacov Tsalikis (1990 – 1991)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 18,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ana Iacov  |  Au fost si ei candva copii – Sfantul Iacov Tsalikis (1990 – 1991)

Editura Egumenita, 2018

Traducerea din limba greaca: Cristian Spatarelu

Ilustratii: Konstantinos Dimitrelos

||||

Extras de la p. 7

Iacov a zburat prima oara in viata lui la varsta de sapte ani. A fost pana la treptele scolii. O scoala neobisnuita care a fost intemeiata pentru copii in micul paraclis al Sfintei Paraschiva, intrucat inca nu fusese  cladita o scoala normala in satul lor. Acolo i-a adunat dascalul pe copii si facea lectii cu ei. Iarna, asezati in stranele bisericii, inconjurati de sfinti si ingeri, invatau sa scrie si sa citeasca. Iar cand venea primavara ieseau afara, pe bancutele din curte, sub pinii desi care ascundeau micul paraclis de pe deal.

Plutind de bucurie dimineata mergea la paraclis pentru a invata carte, iar seara pentru a aprinde candelele si a se ruga. Aseza si stranele, curata si picaturile de ceara, care se intamplau sa cada pe pardoseala, aduna florile ofilite pe care le adusesera copii la icoana Sfintei Paraschiva, facand astfel loc ca in ziua urmatoare sa incapa altele proaspete.

Si dupa ce le termina pe toate cu bine, se aseza in fata sfintei si facea metanii, asa cum o vazuse facand pe ascuns pe mama lui in timp ce toti cei din casa dormeau. Stia si unele rugaciuni scurte pe care le soptea timid. Insa pe cele mai multe le compunea singur, cu mintea lui. Si isi punea sufletul in ele.

Toate aceste eforturi si rugaciuni ale lui erau vazute de Sfanta Paraschiva, care se bucura mult. Si a inceput incet-incet sa i se arate. Intr-o zi acolo, la usa bisericii, in alta zi in altar, a treia zi afara in curte pe cand facea treaba spaland candelele sau aranjand rondurile.

Iar Iacov, cand a intalnit-o prima data, considera ca este atat de firesc ceea ce se intampla!

“O gospodina care se ingrijeste de gospodaria ei””, se gandea. Intocmai cum facea si mama lui, chira Dorula.

Astfel, lucrurile de pe pamant si din ceruri devenisera una pentru micul Iacov. Si copilul n-a scos niciun cuvant despre toate acestea, pana ce intr-o zi a fost nevoit sa I le spuna mamei sale...

“Cum ai vazut-o pe Sfanta Paraschiva, Fiule?”, l-a intrebat mama lui, si intinzandu-si mana s-a prins de balustrada scarii ca sa nu i se inmoaie picioarele si sa cada pe trepte.

“Am vazut-o in curtea paraclisului ei, a zis copilul, gafaind de cat alergase.

“Cum ai vazut-o? Ce s-a intamplat mai exact?”, l-a intrebat mama lui cu glas bland, ca nu cumva sa-l sperie cu mirarea ei.

“Iata, a raspuns acel incet, pe cand ma apropiam de bisericuta, am vazut-o stand acolo, in fata ei. Sfanta era ca o maica. Cand m-a vazut mi-a spus: “Vino aici Iacove sa-ti vorbesc!”. Insa mie imi era teama sa ma apropii. “Mi-e frica sa vin langa tine”, i-am zis, “spune-mi de aici de unde sunt ce vrei sa-mi zici”.

“Si atunci ce s-a intamplat?”, l-a intrebat mama lui.

“Atunci sfanta mi-a spus: Tu de atata vreme vii sa te ingrijesti de biserica mea si-mi aprinzi candelele. Cere de la mine ce vrei! Ce harisma vrei sa-ti dau?”

“Si tu ce i-ai spus?”, l-a intrebat mama lui, si coborand incet treptele casei a venit si s-a asezat langa el, acolo, in mijlocul curtii.

“Eu...! N-am stiut ce sa cer”, a zis copilul timid. “S-o intreb pe mama si-ti voi spune!”, doar asta i-am zis.

Chira Dorula a zambit.

SPECIFICATII

Traducere Traducerea din limba greaca: Cristian Spatarelu Ilustratii: Konstantinos Dimitrelos
An aparitie 2018