Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Athanasios S. FRANGOPOULOS | Credinta crestin-ortodoxa - O dogmatica laica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 17,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Athanasios S. FRANGOPOULOS    |    Credinta crestin-ortodoxa – O dogmatica laica

Editura Egumenita, 2019

Traducere din limba greaca: Ilie STANUS

||||

Extras din Prolog

Este un adevar dureros faptul ca cei mai multi dintre crestinii ortodocsi nu mai stiu de ce sunt crestini, dar mai cu seama de ce tocmai ortodocsi. Ei nu mai stiu care este invatatura Bisericii Ortodoxe de care apartin si ai carei membri sunt. De asemenea, ei nu mai stiu nici in ce cred, in calitate de crestin ortodocsi. Chiar daca ar sti sa spuna pe de rost Crezul, totusi, ei nu mai stiu ce rostesc si ce vor sa spuna articolele din Crez. Se poate ca acestia sa fie intrebati: „De ce esti crestin ortodox, si nu catolic sau protestant sau anglican?”, dar nu vor sti ce sa raspunda. Cel mai la indemana raspuns pe care il dau este urmatorul: „Pentru ca m-am nascut ortodox. Pentru ca asa m-am pomenit din mosi-stramosi, sa fiu ortodox.” Adica spune ca este dupa traditie ortodox – „asa m-am pomenit” -, insa nu este crestin ortodox prin constiinta si cunoastere. Spune ca este ortodox, dar nu se poate justifica, nu poate sa explice si sa spuna cum si de ce este crestin ortodox, si nu catolic sau protestant.

Aceasta carte, iubite cititorule, a fost scrisa cu gandul de a ne arata care este credinta crestin-ortodoxa a Bisericii noastre, pe care o pastram si o marturisim cu totii din tot sufletul. Ea a fost scrisa pentru a ne ajuta sa intelegem – pe fiecare in parte dupa puterea sa – in ce credem noi, mai exact, ca ortodocsi; de ce credem ceva, si nu altceva. A fost scrisa pentru a ne explica, prezenta si expune, intr-un mod viu, credinta noastra; pentru a deveni, cu ajutorul harului dumnezeiesc, crestini ortodocsi prin constiinta, astfel incat sa stim si sa putem spune de ce suntem crestini ortodocsi.

Aceasta carte s-ar fi putut numi Catehism crestin ortodox, deoarece in realitate este un catehism, adica o analiza si o invatatura pe scurt a dogmelor credintei noastre.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba greaca: Ilie STANUS
An aparitie 2019