DESCRIERE
Preot Dr. Vladut-Iulian ROSU
Antimisul: Origine, istorie si sfintire
Editura BASILICA, 2023
Extras/ Cuvant inainte
Darurile de paine si vin erau tinute in vase speciale, iar, in momentul impartasirii, Sfanta Paine – adica Trupul Mantuitorului Iisus Hristos – era impartita si oferita credinciosilor. Avand in vedere respectul deosebit al clericilor pentru Trupul Domnului, actul frangerii nu se petrecea direct pe suprafata mesei sau a mormantului, ci deasupra unei panze care avea rol protector. Aceasta panza era numita in sursele istorice giulgiu sau iliton. Dupa cum vom vedea pe parcursul lucrarii, antimisul este atestat mai tarziu decat ilitonul, desi se poate afirma ca in primele secole crestine mesele pe care se strangea Sfanta Euharistie erau prin excelenta altare mobile sau portabile. Prin urmare, este foarte important a se urmari si intelege conceptul care sta in spatele antimisului, adica cel al altarului portabil, si cum s-a dezvoltat acesta in perioada iconoclasta si post-iconoclasta. Abia in secolul al XVII-lea, odata cu asezarea lui permanenta pe altarele fixe, antimisul, fiind si el din panza de in, a preluat functia principala a ilitonului, si anume aceea de a strange firimiturile care pot cadea in urma frangerii Sfantului Trup (Agnetului).