Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Amin MAALOUF | Naufragiul civilizatiilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 44,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Amin MAALOUF    |    Naufragiul civilizatiilor

POLIROM, 2019

Traducere din limba franceza de Dan PETRESCU

||||

Extras din capitolul I

N-am cunoscut Levantul din marea epoca, am venit prea tarziu, nu mai ramasese din teatru decat un decor zdrentaros, nu mai ramasese din festin decat niste firimituri. Dar am sperat necontenit ca sarbatoarea va putea reincepe intr-o buna zi, nu voiam sa cred ca destinul facuse sa ma nasc intr-o casa deja sortita demolarii.

Ai mei construisera ceva case, intre Anatolia, Muntele Liban, cetatile de pe coasta si Valea Nilului, pe care aveau sa le paraseasca una dupa alta. De aici mi s-a tras, negresit, o nostalgie si un dram de resemnare stoica fata cu desertaciunea lucrurilor. Sa nu ne atasam de nimic din ce am putea regreta in ziua cand va trebui sa plecam!

Zadarnic. Te atasezi inevitabil. Apoi, inevitabil, pleci. Fara macar sa tragi usa dupa tine, caci nu mai exista nici usi, nici pereti.

M-am nascut in Beirut, la 25 februarie 1949. Vestea a fost anuntata a doua zi, cum se facea uneori, printr-o nota din ziarul la care lucra tata. „Copilul si mama sunt bine sanatosi.”

Tara si imprejurimile nu erau deloc bine sanatoase. Putini isi dadeau seama pe atunci, dar pogorarea in infern deja incepuse. Nu avea sa se mai opreasca.

Egiptul, patria adoptiva a familiei mele materne, era in fierbere. La 12 februarie, cu doua saptamani inaintea nasterii mele, Hassan El-Banna, intemeietorul Fratilor musulmani, fusese asasinat. Se dusese in acea zi acasa la unul dintre aliatii sai politici; in momentul in care iesea din imobil, o masina s-a apropiat, un tragator l-a tintit. Desi atins la subsuoara de un glont, n-a cazut la pamant si rana nu-i parea prea grava. A putut chiar sa alerge dupa vehicul si sa-i noteze cu mana lui numarul de inmatriculare. Asa s-a aflat ca masina ucigasilor ii apartinea unui general din politie. [...]

Asasinarea sa venea in replica la cea a prim-ministrului egiptean, Nokrachi Pasa, doborat de un Frate musulman cu o luna si jumatate inainte, la 28 decembrie.

Extras din capitolul II

„Cele mai civilizate imperii vor fi totdeauna la fel de aproape de barbarie precat fierul cel mai lustruit de rugina; natiunile, ca si metalele, stralucesc doar la suprafata.” – Antoine DE RIVAROL (1753-1801), De la philosophie moderne

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba franceza de Dan PETRESCU
An aparitie 2019