Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ocolul Marii Negre in 90 de zile. Sapte tari, opt granite si o lovitura de stat in prime-time

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sabina FATI    |    Ocolul Marii Negre in 90 de zile. Sapte tari, opt granite si o lovitura de stat in prime-time

Cu fotografiile autoarei

HUMANITAS, 2016

_________

Extras din Introducere (p. 9)

Pacea Rece de dupa al Doilea Razboi Mondial a fost numai in aparenta o perioada linistita, fiindca razboiul s-a mutat in interior, iar starea de asediu a fost alimentata propangandistic. Situate de o parte si de alta a Marii Negre, cele doua mari blocuri, NATO si Pactul de la Varsovia, se supravegheau cu atentie si se amenintau in tacere. Acum soldatii tineri, ai caror strabunici le luau otomanilor Crimeea, se bat pentru aceleasi locuri strategice de la Marea Neagra ca in urma cu doua sute de ani. Sau stau doar de straja, frustrati ca nu si-au putut demonstra inca vitejia. Acesti viteji virtuali sunt cei mai periculosi. Ei m-au facut sa simt starea de razboi, chiar atunci cand frontul nu era foarte aproape, pentru ca din dorinta lor de a-si gasi cu orice pret un inamic m-au hartuit, mi-au umblat in lucrurile cele mai intime, m-au facut sa inteleg in modul cel mai direct cu putinta superioritatea fizica a celor care poarta uniforma.

In 2016, in jurul Marii Negre am vazut aproape peste tot militari, iar in spatele atmosferei relaxate, pe care o intalnesti in general in porturi, am simtit precipitare si neliniste, de parca zilele bune se apropie de sfarsit, daca nu cumva s-au terminat deja.

Aceasta mare capricioasa, aflata intre lumi, parca mereu nervoasa si greu de stapanit, este un loc al nesfarsitelor dispute, al nemultumirilor ascunse si a strategiilor razboinice. Rusii viseaza sa o cucereasca inca din 1695, anul in care Petru cel Mare a anuntat ca vrea sa ia Cetatea Azovului din mainile turcilor. Otomanii au fost stapanii Pontului Euxin de la caderea Bizantului (1453) pana cand Ecaterina cea Mare a ocupat Crimeea (1783). Inainte de dominatia otomana, genovezii aveau aici monopolul comertului, oferit de bizantini, care din secolul VI preluasera controlul Marii Negre, blocand in acest fel ambitia persilor de a obtine o iesire spre Pontul Euxin.

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Nr. pagini 436
Limba Romana Cu fotografiile autoarei
Cod 978-973-50-5494-6