Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Albert CAMUS - Carnete

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Albert CAMUS - Carnete

Traducere de Micaela GHITESCU

 

Extras/ p. 203

Cartile lui Copernic si Galilei au stat la index pana in 1822. Trei secole de incapatanare nu-i putin lucru!

*

Pedeapsa cu moartea. Este ucis criminalul pentru ca crima istoveste la om orice facultate de a trai. A trait totul de vreme ce a ucis. Poate sa moara. Omorul e exhaustiv.

Extras/ p. 205

Lui J.T. despre Strainul

Este o carte foarte lucrata si tonul... este voit. Se ridica de 4 sau 5 ori, e adevarat, dar asta-i ca sa evit monotonia sau ca sa existe o compozitie. Fata de preot, Strainul meu nu se justifica. Se infurie, asta-i cu totul altceva. Atunci eu sunt cel care se explica, veti spune? Da, si am reflectat mult asupra acestui lucru. M-am decis s-o fac fiindca voiam ca personajul meu sa ajunga la singura mare problema prin intermediul cotidianului si a naturaletii. Trebuia sa marchez acest moment important. Observati, pe de alta parte, ca in personajul meu nu exista ruptura. In capitolul acesta, ca si in restul cartii, el se multumeste sa raspunda la intrebari. Inainte, era vorba de intrebarile pe care lumea ni le pune zilnic – in momentul acela, sunt intrebarile preotului. Astfel, imi definesc personajul in mod negativ.

In toate astea, desigur, este vorba de mijloace artistice. Sensul cartii consta tocmai in paralelismul dintre cele doua parti. Concluzie: societatea are nevoie de oameni care plang la inmormantarea mamei lor; ori nu esti niciodata condamnat pentru crma pe care o crezi. De altfel, mai vad inca alte zece concluzii posibile.