Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara, editie aniversara - Editura Humanitas

Aceasta carte aniversara condenseaza viata si opera lui Neagu Djuvara in 444 de fragmente memorabile extrase din scrierile si spusele autorului. Fragmentele cuprind momentele-cheie ale biografiei istoricului, precum si ideile, opiniile, obsesiile sale privind trecutul, actualitatea, lucrurile cu adevarat importante in viata. Cititorul are la dispozitie in aceste pagini esentialul despre Neagu Djuvara ‒ redat cu vorbele sale.

„La 73 de ani, cand ingerul compasiunii l-a readus in tara, Neagu Djuvara era perfect fertil si alegru, pregatit pentru o noua tinerete, pe care a trait-o alaturi de noi cu o intensitate, o pasiune intelectuala si o distinctie a civilizatiei admirabile. Cine a avut ochi de vazut a putut vedea. Cine a avut urechi de auzit 

a putut auzi. Mai mult decat a facut Neagu Djuvara pentru noi nici pietrele nu pot striga. ingerul compasiunii pentru suferintele irosite in istorie ni l-a adus, iar el si-a facut cu asupra de masura datoria de a ne arata, in carne si oase, noua, celor care am uitat, ce inseamna sa fii civilizat si european intr-o maniera curat romaneasca." (Horia-Roman Patapievici)

„Dupa decenii intregi in care istoria a trebuit sa se strecoare, ca disciplina, printre nenumarate clisee ideologice, sa navigheze printre adevaruri camuflate, desfigurate sau ocolite, sa accepte o indelungata asceza, care risca sa produca standardizarea ireparabila a discursului istoric, Neagu Djuvara a readus la rampa istoria vie, istoria ca istorisire, istoria colocviala, prietenoasa, seducatoare, libera de staif catedratic si de exigenţe conjuncturale. Lucrarile sale au, de aceea, un efect terapeutic, purificator: ele curaţa, fara dureri, plamanii neoxigenaţi ai cititorului autohton si convertesc normativitatea solemna a istoriei de cabinet in pofta vitala de cunoastere, in obiect al curiozitaţii tineresti si al bucuriei." (Andrei Plesu)

„Locul pe care-l ocupa domnul Djuvara in viata publica romaneasca nu l-a luat de la nimeni si nu va fi niciodata luat de altcineva. Ca l-am cunoscut si ca o personalitate atat de originala sta cu noi de un sfert de veac este o aruncare a zarurilor sortii la fel de norocoasa pentru noi ca acelea care i-au determinat acestui om cotiturile unei vieti intr-adevar exceptionale. Numai in societatea noastra, in care el, Neagu Djuvara, este supravietuitorul unei civilizatii morale moarte, poate sa fie cineva un fenomen cultural de unul singur." (Andrei Pippidi)

„Mai intai m-a cucerit personajul Neagu Djuvara. Un ADN cu blazon de boierie sadea pe linie materna si ighemonikon diplomaticesc dinspre tata, plus fibra armaneasca la care balcanismul aburos caţaonic din vinele mele a percutat euforic fara ezitare. Diplome sorbonarde in Istorie si Drept. Patriotic-romantice inrolari ofiţeresti pecetluite cu subtile misiuni politice de anvergura naţionala (si consecinţe continentale) la nici treizeci de ani. Studii caftanite de Raymond Aron. Un exil impanat instituţional cu mult disputatele conturi prevazator alimentate de «bietul» Ica Antonescu, dar si cu Cioran, Eliade, Visoianu, Brutus Coste, Ionesco & Co. Abordari ale istoriei la nivel de Toynbee, dublate de misiuni secrete si comandouri parasutate, ambiguu pastorite de spionajul francez si american...“ (Dan C. Mihailescu)

Cu o prefata de Gabriel Liiceanu: Cele trei vieţi ale lui Neagu Djuvara

Cuvinte de apreciere semnate de Georgeta Filitti, Dan C Mihailescu, Radu Oltean, Andrei Plesu, Sandra Ecobescu, Andrei Pippidi, Mihai Dim. Sturdza, Horia-Roman Patapievici

Sursa: www.humanitas.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Nr. pagini 208
Limba Romana
Cod 978-973-50-5380-2