Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Viata de zi cu zi in documente vechi de familie de Catalin D.CONSTANTIN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 67,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Catalin D.CONSTANTIN

Viata de zi cu zi in documente vechi de familie

CORINT BOOKS, 2022

Colectia ISTORII URBANE – coordonata de Adrian MAJURU

Prefata de Doina RUSTI

 

 

Extras/ Prefata – Trei personaje l-au cautat pe autor

Cu bine-cunoscutul sau talent de a asambla epic detaliile, Catalin D. Constantin realizeaza de data aceasta un studiu antropologic asupra timpului cotidian, pornind de la insemnarile a trei persoane, care au trait inainte de comunism. Premisa, ancorata in fascinatia magnetica pe care trecutul o exercita asupra omului, se fixeaza intre valorile mitice si cele ale simplei intamplari. In viziunea autorului, coincidentele, repetitiile create prin uz sau gestualitatea stabila a unei epoci confera datele esentiale ale oricarei monografii, dar, totodata, reconstituirea cotidianului duce inevitabil la consolidarea identitatii unui grup. Trecutul propune o confruntare necesara, pentru ca, spune Catalin D. Constantin, Cautam in trecut, printre alte lucruri, diferenta. Diferenta profunda. A te confrunta cu o istorie din care faci parte inseamna, in cele mai multe cazuri, a cauta constient sau nu semnele unui progres.

Si nu poti sa nu-i dai dreptate urmarind cele trei documente care se afla la baza studiului sau. Treptat, autorii devin personaje, dar si argumente ale tezei de mai sus. O vaduva din Craiova, o profesoara din zona Aradului si un colonel din Transilvania refac treptat imaginea lumii de dinainte de ultimul razboi, iar, daca punem la socoteala si calatoriile, schita se intregeste si cu zona balcanica. Sunt conditii diferite, geografii particulare, si totusi, aceeasi lume, istoric vorbind. [...]

Viata de zi cu zi in documente vechi de familie face o radiografie asupra faptului cotidian, intr-un mod placut si inteligent, imaginarul unor familii aflandu-se in relatie cu marea istorie, iluzie intretinuta subtil de autor prin analize, comentarii care devin treptat un fundal convingator al celor trei dosare de existenta.