Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Paul din Alep: Jurnal de calatorie in Moldova si Valahia

0 opinii / Scrie o opinie
  • 90,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Paul din Alep: Jurnal de calatorie in Moldova si Valahia, volum aparut la Editura Academiei Romane si Editura Istros a Muzeului Brailei

Carte recomandata de Emil Hurezeanu, in seara de joi, 10 decembrie, 2015, in cadrul evenimentului Librar pentru o zi.

Nascut in 1627, Paul facea parte din cea de-a patra generatie de preoti din familia al-Za'im. Strabunicul sau fusese preot, bunicul - huri (episcop itinerant, horiepiscop), tatal sau avea sa ajunga la inalta cinste de patriarh al Bisericii Antiohiei si a intregului Rasarit. Crescut de tatal sau dupa ce ramasese orfan de mama, Paul si-a petrecut anii adolescentei si ai tineretii printre calugari, ierarhi si caturari ortodocsi, dar a cunoscut si misionari apuseni. S-a casatorit de tanar si a avut doi fii: despre cel mare, Hananyia (Anania, v. infra, Traducerea, f. 278r), se stie foarte putin, numai din scrisorile tatalui sau, dar al doilea, Constantin, a ajuns patriarh la 20 de ani, in 1672, la moartea bunicului sau Macarie III, luand numele de Chiril V.

Hirotonit diacon la varsta de 20 de ani, numit apoi arhidiacon de Damasc si de Alep, Paul a devenit secretarul personal al tatalui sau, patriarhul Macarie III, si l-a insotit in toate vizitele sale pastorale in Siria, in Tara Sfanta, pe Muntele Liban, la Constantinopol si in Europa Rasariteana. Calatorind a doua oara la Moscova, dupa o vizita la Tbilisi, inceputa in 1664, el a cazut bolnav la intoarcerea spre casa si a murit la Tbilisi la 30 ianuarie 1669. Nu se cunoaste locul mormantului sau.

Moldova lui Vasile Lupu si a lui Gheorghe Stefan, Muntenia lui Matei Basarab si a lui Mihnea al III-lea, spatiul acesta pentru care Paul din Alep consemneaza discutia cu Preda Brancoveanu - stramosul voievodului - potrivit caruia nu cetatile, ci muntii si codrii ne-au fost salvarea, sunt „radiografiate” de neobositul calator cu o simpatie pe care un alt oriental contemporan, Evliya Celebi, nu o are. 

Tot ceea ce descrie sirianul este pretios, de la desfasurarea oficiilor liturgice la monumente disparute - casele cantacuzinesti de la Coiani sau ctitoriile aceluiasi neam din Prahova - dar si la capodopere care atrag luarea sa aminte competenta: biserica ieseana a Trei Ierarhilor, cea a lui Neagoe de la Curtea de Arges - observandu-i chiar posteritatea in lacasul Mitropoliei bucurestene - precum si casele de piatra de la Hierasti.

SPECIFICATII

An aparitie
Coperta Cartonata
Dimensiuni 17 x 24 cm
Nr. pagini 620
Limba Romana
Cod 978-973-27-2429-3