Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tipologia artei bizantine de Marcel Gh. MUNTEAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 23,10 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Marcel Gh. MUNTEAN
Tipologia artei bizantine
Editura Renasterea, Cluj-Napoca – 2012
Colectia „Arta crestina”, nr. 2
Cuvant inainte de acad. Ioan-Aurel POP
Prefata de Pr. Prof. dr. Ioan CHIRILA
Tiparit cu binecuvantarea Inlatpreasfintitului ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului
Pret 23,10 Lei
 

Extras/ Cuvant inainte
Un curs care intentioneaza sa prezinte studentilor de la facultatile de teologie ortodoxa evolutia artei bizantine are menirea sa contribuie nu numai la o componenta importanta a formatiei lor intelectuale, ci, in fapt, la esenta menirii lor de preoti, teologi, pedagogi, pictori sau restauratori. Biserica, arta si cultura bizantina ne-au influentat in chip decisiv destinul, desenand in acvaforte profilul spiritual romanesc si european. De aceea stradania lectorului universitar doctor Marcel Gheorghe Muntean, de a pune in lumina tocmai esenta acestei arte bizantine, merita relevata.
De regula, cand explicam originile civilizatiei si culturii romanilor, ne gandim la etnicitate si aducem in prim plan lumea traco-daco-getica, pe cea romana si apoi pe cea slava. Cu alte cuvinte, activam o schema istorico-logica – contestata, adesea prea vehement, in anii din urma, deopotriva de cunoscatori si de amatori – despre care stim insa destul de putine lucruri. Componenta dacica din profilul spiritual si de civilizatie al romanilor este cvasi-necunoscuta. Cu alte cuvinte, nu stim cat datoram mostenirii dacice din personalitatea noastra colectiva de astazi. Ideea ca limba dacilor ni s-a transmis in chip direct, ca un fel de latina sui generis – idee vehiculata in mediile unor pasionati nespecialisti – nu are nicio relevanta stiintifica, fiindca triburile geto-dacice vorbeau o limba indo-europeana de tip satem, in vreme ce romana – latina dunareana sau latina asa cum a evoluat ea la Dunarea de Jos, in vechiul spatiu daco-moesic mai ales – este indubitabil de tip centum.