Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tezaurul roman de la Moscova de Mihail Gr. ROMASCANU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 46,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mihail Gr. ROMASCANU

Tezaurul roman de la Moscova

Cu un cuvant-inainte de Adrian VASILESCU

Editura Vremea, Bucuresti – 2022

Colectia FID – Fapte, Idei, Documente

 

 

Extras/ Cuvant-inainte

„Tezaurul roman de la Moscova” – text de Mihail Gr. Romascanu, insotit de acte si documente doveditoare, de note si anexe. Cartea, aparuta in 1934, este republicata azi de Editura Vremea, care m-a invitat s-o prefatez. Noua editie, in care documentele insotitoare, de o exceptionala importanta, sunt traduse in limba romana, marcheaza un eveniment editorial. Iar textul, scris de unul dintre functionarii superiori ai BNR din anii interbelici, autor al multor carti de teorie si practica bancara, cu siguranta ca va fi primit cu un interes deosebit de cititorii de azi.

Mihail Gr. Romascanu a scris acest studiu avand in fata un document unic: dosarul aurului de la Moscova. Nu-mi propun nici sa explic continutul lucrarii sale, nici sa vin cu completari. Stilul folosit, comentariile, argumentele nu au nevoie nici de explicatii, nici de completari.

Din 1934, cand Romascanu si-a scris cartea, au trecut 88 de ani. De dosarul aurului de la Moscova si de aurul acumulat de BNR in acest rastimp de 88 de ani sunt legate evenimentele unei alte epoci istorice. Intre care, memorabil in mod deosebit, este faptul ca DOSARUL AURULUI DE LA MOSCOVA – document exceptional, a fost predat oficial – din mana in mana – de la un guvernator la altul. Din 1922 si pana in septembrie 1990, de cand DOSARUL e „in mana” actualului guvernator.