Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sylvain TESSON | Berezina. Pe urmele lui Napoleon intr-o motocicleta cu atas

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sylvain TESSON    |    Berezina. Pe urmele lui Napoleon intr-o motocicleta cu atas

POLIROM, 2020

Traducere de Nicolae CONSTANTINESCU

||||

pp. 47-48/ e x t r a s

Pana atunci, Napoleon aparea in teatrul de operatiuni, concepea un plan, impartea ordinele, nu dormea noaptea, cutreiera bivuacurile, ii admonesta pe unii, le tinea cuvantari altora, apoi, in zori, conducea operatiunile, asista la concretizarea gandirii sale in miscarea trupelor si seara dispunea de un triumf impecabil, in care geniul manevrei, indrazneala tacticii si furia franceza loveau natiunile, subjugau suveranii si trimiteau batalia in posteritate.

Or, la Borodino a fost timid. Batalia n-a fost ca aceea de la Austerlitz. „Nu mai recunosc geniul imparatului”, a indraznit sa zica Murat. Napoleon l-a lasat pe Kutuzov sa-i scape printre degete. Tarul n-a fost deloc tulburat si armata a continuat sa defileze in spatele ecranului de mesteceni, la fel de evanescenta ca un nor de ceata intr-un palc de drobite. Si, cu cat rusii se eschivau mai mult, cu atat Napoleon – convins ca pacea se va juca la Moscova – isi indemna mai mult coloanele sa se grabeasca. In vara anului 1812 a existat o cucerire? Nu, o cadere in gol.

Ne-am oprit pe pavaj, la capatul dinspre altarul catedralei Vasili Blajennai, si am reusit sa obtinem de la un militian incuviintarea sa stam acolo cateva minute. La Paris, langa Notre-Dame, im zburase deseori gandul la taranii din secolul al XIII-lea care calatoreau din Hurepoix, din Gatinais la Paris si descopereau deodata monstrul de piatra proiectandu-si flesa la 100 de metri inaltime. Pentru noi era o catedrala gotica. Ei insa aveau viziunea unei nave a misterelor si a diavolescului, a unei insecte fosile imobilizate intr-un oras din lemn. In fata cupolelor multicolore ale catedralei Vasili Blajennai, ma gandeam la soldatii francezi. Ce impresionati trebuie sa fi fost in ziua de 14 septembrie, cand au zarit acele domuri bizantine, acele creneluri rosii si acei bulbi ca de cofetarie infipti in orasul cu „o mie doua sute de clopotnite si cupole sinilii, presarate cu stele de aur si legate intre ele cu lanturi aurite”. Sergentul Bourgogne isi incepe Memoriile cu aceasta marturisire: „Multele capitale pe care le-am vazut, Paris, Berlin, Varsovia, Viena si Madrid, mi-au produs doar sentimente obisnuite, dar aici lucrurile erau altfel: si pentru mine, si pentru toata lumea, era ceva magic”.

SPECIFICATII

An aparitie 2020