Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sfantul Marcu Evghenicul Opere – Volumul 2

0 opinii / Scrie o opinie
  • 73,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Sfantul Marcu Evghenicul
Opere – Volumul II
Editura Gandul Aprins, 2014
Colectia Parintii Bisericii
Introducere, note, traducere de Cornel Coman, Cristian Chivu, Adrian Tanasescu, Cristina Rogobete, Marios Pilavakis, Caliopie Papacioc
Coordonator: Cristian Chivu
Pret 73,50 Lei
 

Extras/ Un veac de isihasm: de la Grigorie Palama la Marcu Evghenicul
Fost-a om de la Dumnezeu, pe nume Grigorie, din neamul lui Palama. Un om indumnezeit care nu descrie propria experienta a intalnirii cu Dumnezeu, ci o teologhiseste, stabilind fundamentul teologic al unirii omului cu Dumnezeu, in lumina necreata, argumentand deci temeinic teologia isihasta si sistematizand-o, ca pe aceasta baza sa poata fi mai apoi respinse eventualele rataciri, erezii sau critici.
Fara indoiala, Grigorie Palama marcheaza profund istoria teologhisirii, fapt pentru care orice teolog de dupa el se raporteaza – direct sau indirect – la opera lui. Un exemplu elocvent in acest sens ar fi pozitia fata de el a insasi teologiei romano-catolice contemporane, care, plecand de la o atitudine critica virulenta, cu criticile primei jumatati a secolului XX ale lui Jugie si Ivanka, cu momentul de gratie al revistei Istina, dedicat criticii exhaustive a invataturii lui Palama (nr. 3/ 1974), sau cu ideile elucubrante ale Dorotheei Wendebourg despre disfunctionalitatea Sfintei Treimi ca rezultat al distinctiei fiinta/ lucrari in Dumnezeu, ajunge apoi la o critica mult mai nuantata, pe alocuri chiar pozitiva – prin Halleux, Lison, Flogaus, Williams, Spiteris, Sinkiewicz, Firigos – schimbare ce se poate pune, desigur, fara insa a se putea contesta interesul sincer al acestora pentru teologia sfantului Grigorie.