Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Opere complete, vol. 5. Sfantul Grigorie Palama - editie bilingva

0 opinii / Scrie o opinie
  • 94,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

SFANTUL GRIGORIE PALAMA  |  OPERE COMPLETE V. TRATATE DOGMATICE 3; 4; 5. 
Editura Gandul Aprins, 2016. 

Introducere, traducere si note de Cornel Coman, Adrian Tanasescu, Cristian Chivu
Coordonator: Cristian Chivu

 

Extras/ Motto

<<Ce spui?; sufletul ni-l vom jertfi pentru adevar, ajutand Dumnezeu, si a ne osteni cu cuvantul nu vom voi?>>

Extras/ Indumnezeirea omului prin vederea lui Dumnezeu dupa Grigorie Palama

De cerceteaza cineva cu luare aminte scrierile palamite in ansamblul literaturii patristice, va putea vedea ca sfantul Grigorie Palama a fost – asa zicand – un teolog curajos; si aceasta pentru ca, in cazul chestiunilor teologice delicate si anevoie de limpezit, multi din marii teologi ai Bisericii au purces, de-a lungul timpului, la abordari mai degraba tangentiale, pe cand acesta nu a ezitat sa le abordeze frontal. Asa se face ca in istoria gandirii el este legat de teme mari ale teologiei, fiind cunoscut, de exemplu, ca teologul distinctiei fiinta-lucrari in Dumnezeu si ca teologul vederii lui Dumnezeu si al indumnezeirii omului.

Tema indumnezeirii omului se regaseste, desigur, si in teologia patristica anterioara lui Palama. Athanasie cel Mare scria, deja, despre Cuvantul lui Dumnezeu ca <<S-a inomenit ca noi sa ne indumnezeim>>, aratand limpede ca scopul intruparii Sale nu a fost altul decat indumnezeirea omului.


Extras din Nota asupra volumului:
Volumul de fata cuprinde lucrarea Despre dumnezeiasca si indumnezeitorea impartasire, a treia – si ultima – parte a Apologiei impotriva lui Varlaam si Achindin , inceputa in volumul precedent, si doua tratate-dialog scrise de sfantul Grigorie Palama dupa Sinodul din August 1341, si anume Dialogul Ortodoxului cu Varlaamitul si Teofan. Textul grecesc este luat din volumul al doilea al editiei Hristou. Prima lucrare din volum a fost tradusa si de parintele Staniloae in Filocalia Romaneasca. Celelalte doua scrieri cuprinse in prezentul volum sint traduse pentru prima data in limba romana. 


Extras din Studiul introductiv:
Indumnezeirea omului prin vederea lui Dumnezeu dupa Grigorie Palama
De cerceteaza cineva cu luare aminte scrierile palamite in ansamblul literaturii patristice, va putea vedea ca sfantul Grigorie Palama a fost – asa zicand – un teolog curajos; si aceasta pentru ca , in cazul chestiunilor teologice delicate si anevoie de limpezit, multi din marii teologi ai Bisericii au purces, de-a lungul timpului, la abordari mai degraba tangentiale; pe cand acesta nu a ezitat sa le abordeze frontal. Asa se face ca in istoria gandirii el este legat de teme mari ale teologiei, fiind cunoscut, de exemplu, ca teologul distinctiei fiinta-lucrari in Dumnezeu si ca teologul vederii lui Dumnezeu si al indumnezeirii omului.
Tema indumnezeirii omului se regaseste, desigur, si in teologia patristica anterioara lui Palama. Athanasie cel Mare scria, deja, despre Cuvantul lui Dumnezeu ca <<S-a inomenit ca noi sa ne indumnezeim>>, aratand limpede ca scopul intruparii Sale nu a fost altul decat insasi indumnezeirea omului. 

Volumul de fata cuprinde lucrarea Despre dumnezeiasca si indumnezeitoarea impartasire , a treia – si ultima – parte a Antologiei impotriva lui Varlaam si Achindin, inceputa in volumul precedent, si doua tratate dialog scrise de Sfantul Grigorie Palama dupa Sinodul din August 1341, si anume Dialogul Ortodoxului cu Varlaamitul si Teofan. Textul grecesc este luat din volumul al doilea al editiei Hristou. Prima lucrare din volum a fost tradusa si de Parintele Staniloae in Filocalia Romaneasca. Celelalte doua scrieri cuprinse in prezentul volum sunt traduse pentru prima data in limba romana.

SPECIFICATII

Traducere Cornel Coman, Adrian Tanasescu, Cristian Chivu
An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 15 x 21, cm
Nr. pagini 355
Limba Romana/ Greaca
Cod 978-606-93430-1-2-I