Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Omilii la Ioan (II). Opere vol. XIV. Sfantul Ioan Gura-de-Aur - editie bilingva

0 opinii / Scrie o opinie
  • 94,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

SFANTUL IOAN GURA DE AUR  |  OPERE XIV. OMILII LA SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST IOAN (II). 

Editura Gandul Aprins, 2016. 


Introducere, traducere si note: Sabin Preda, Adrian tanasescu, Cristina-Costena Rogobete, Cristian Chivu. 
Coordonator: Cristian Chivu. 


Extras din OMILIA a XXVI-a ( p. 115):
[...] Mania este un fel de betie, ori mai degraba mai cumplita decat betia si mai mizerabila decat un demon. Insa , de vom avea grija sa nu strigam, aleasa cale de filosofie vom afla. Pentru aceasta Pavel, odata cu mania nimicind si strigatul, zicea: Toata mania si strigatul sa piara de la voi. Sa ne supunem, asadar, dascalului a toata filosofia; si, atunci cand ne maniem pe slugile noastre, sa ne punem in minte pacatele noastre si sa ne rusinam de ingaduinta acelora [fata de noi]; ca atunci cand tu ocarasti, iar acela rabda in tacere ocara, si [cand] tu te porti urat, iar acela filosofeaza, aceasta primeste-o in locul a toata povatuirea. Fiindca chiar de este sluga, este [totusi] om, avand suflet nemuritor si fiind cinstit de Stapanul obstesccu aceleasi daruri. Iar daca acela, care in cele mai mari si mai duhovnicesti este de o cinste cu noi, pentru o oarecare intaietate [a noastra] de nimic si neinsemnata, rabda cu atata blandete cele de la noi, de ce iertare sau de ce dezvinovatire vom fi vrednici noi, care nu putem – sau mai degraba nu voim – sa filosofam din frica de Dumnezeu asa cum [face] acela de frica noastra? Acestea toate, asadar, socotindu-le, si aducandu-ne aminte de pacatele noastre si de faptul ca suntem partasi cu totii firii omenesti, sa ne ingrijim ca intotdeauna sa graim linistit, ca, smeriti cu inima facandu-ne, sa aflam odihna sufletelor noastre – pe cea de acum si pe cea viitoare -, pe care fie ca noi toti sa o dobandim, cu harul si cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, cu Care Tatalui slava, dimpreuna si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. 

 

Volumul de fata cuprinde inca douazeci de omilii si jumatate (XXI-XLI) din cele optzeci si opt rostite de Sfantul Ioan Gura-de-aur talcuind Evanghelia dupa Ioan, incepand cu a doua parte a Omiliei a XXI-a, omilie pe care, asa cum aratam in nota asupra editiei din volumul anterior, am impartit-o in doua, urmand propriu-zis capitolelor Evangheliei. 

Talcuirile acopera capitolele II-V, adica aproape un an din propovaduirea Mantuitorului, an dintre doua praznice de Paste iudaic, in care Mantuitorul savarseste primele semne, incepand cu cel din Cana Galileii, intaia aratare a Slavei Sale. 

Extras/ Omilia a XXI-a. Ioan 2, 1-4 Si in ziua a treia s-a facut nunta in Cana Galileii. Si a fost chemat Iisus la nunta. Si era si mama lui iisus la nunta, si fratii Lui.

[...] Am zis si mai inainte ca era mai cunoscut in Galileea. Pentru aceea Il si cheama la nunta, iar El se duce – pentru ca nu cauta la vrednicia Sa, ci la facerea de bine catre noi. Caci Cel ce nu a socotit nevrednic de Sine a lua chip de rob, cu atat mai mult n-a socotit nepotrivit a veni la nunta robilor; Cel ce cu vamesii si cu pacatosii a sezut la masa, cu atat mai mult nu S-a dat in laturi sa stea la masa cu cei veniti la nunta. Dar cei care Il chemasera nu aveau despre El parerea cuvenita, nici nu-L chemau ca pe cineva insemnat, ci doar ca pe un om de rand si ca pe un cunoscut. Iar aceasta a lasat-o evanghelistul sa se inteleaga, zicand: Si era mama lui Iisus acolo, si fratii Lui. Deci, asa cum au chemat-o pe aceea si pe frati, asa L-au chemat si pe Iisus. Si sfarsindu-se vinul, a zis mama lui Iisus catre El: Nu mai au vin. Se cade aici a cerceta de unde i-a venit Maicii sa-si inchipuie lucruri mari despre Fiul ei, pentru ca nu facuse inca vreun semn – ca zice: Acest inceput al semnelor L-a facut Iisus in Cana Galileii.

SPECIFICATII

Traducere Sabin Preda, Adrian Tanasescu, Cristina Costena Rogobete, Cristian Chivu
An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 15 x 21 cm
Nr. pagini 431
Limba Romana/ Greaca
Cod 978-606-93430-9-8