Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Opere complete vol. 2, Sfantul Grigorie Palama - editie bilingva

0 opinii / Scrie o opinie
  • 48,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

SFANTUL GRIGORIE PALAMA  |  OPERE COMPLETE. VOLUMUL  II/ B’. ANTIEPIGRAFII. EPISTOLELE CATRE ACHINDIN SI VARLAAM. 
Editura Gandul Aprins, 2013. 

 

Introducere, traducere, note: Cristian Chivu, Cornel Coman, Adrian Tanasescu, Caliopie Papacioc, Cristina-Costena Rogobete. 
Coordonator: Cristian Chivu. 

Extras din Cuvantul inainte – Metoda teologica pragmatica si metoda teologica abstracta:
<<Credinta noastra nu sta in cuvinte, ci in lucruri>>, scrie sfantul Grigorie Palama. Invatatura noastra, cea predata de Cel ce a fost <<si Dumnezeu si teolog>>, nu se bazeaza pe notiuni abstracte, ci pe viata, pe pragmata, pe realitati, mai bine zis pe realitatea intalnirii omului cu Dumnezeu. Omilia despre Dumnezeu este periculoasa fara omilia cu Dumnezeu, scrie in alt loc marele teolog. Metoda teologica este clara: <<noi nu cunoasterea aflata prin rationamente si silogisme o socotim [a fi] opinie adevarata, ci pe cea demonstrata prin fapte si viata, care nu doar adevarata este, ci si sigura si de rasturnat [prin argumente logice]>>. Avem astfel, pe de-o parte, teologia lui Palama cu metoda apodictica proprie ei, care pleaca de la certitudinea vietii harice a vietii oamenilor in Biserica si, pe de alta, teologia adversarilor lui, cea bazata pe metoda dialectica, care pleaca de la incertitudinea inerenta silogismului abstract. Aceste doua viziuni teologice au intrat in secolul al XIV-lea in coliziune frontala, cauza fiind constanta tensiune intre teologie si filosofie. 
[...]Daca pana in secolul al XI-lea aceasta confruntare s-a desfasurat in jurul ereziilor, Parintii Bisericii acuzandu-I ritos pe eretici ca au intodus in teologiile invataturile filosofiei antice, dupa incheierea perioadei iconomahe si proclamarea Sinodikonului, relatia teologie-filosofie capata noi valente. Conflictul este clasic: pe de-o parte adeptii elenismului, care urmareau sa revigoreze filosofia neoplatonica, iar pe de alta aparatorii spiritualitatii patristice, care nu permiteau nimic in afara de viata in Hristos. Adeptii elenismului nu mai ataca in mod direct dogmele, ci discursul teologic si metoda teologica. Aparatorii spiritualitatii patristice accepta filosofia numai ca exercitiu intelectual, fara sa creada in principiile ei. 

SPECIFICATII

Traducere Cristian Chivu, Cornel Coman, Adrian Tanasescu, Caliopie Papacioc, Cristina-Costena Rogobete
An aparitie 2013