Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sfantul Efrem Sirul | Cuvantari de lauda la sfinti

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Sfantul Efrem Sirul    |    Cuvantari de lauda la sfinti

Doxologia - Iasi, 2019

Colectia Patristica

Seria Traduceri – 17

Traducere din limba greaca veche, introducere si note de Alexandru PRELIPCEAN

Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

||||

Extras din Testamentul Sfantului Efrem

Eu, Efrem, mor; sa devina cunoscut voua, tuturor barbatilor din Edessa. Va las testament, ca dovada a reamintirii invataturilor care izvorasc din cea a harului si din darul care mi s-a dat, incat prin amintirea cuvintelor mele sa ma pomeniti toti cei care m-ati cunoscut si m-ati vazut.

Vai mie, deoarece capcanele mortii m-au ajuns! Vai mie, fiindca clipele vietii mele s-au sfarsit, iar haina trupului meu s-a scurtat! Razboiul de tesut a fost pregatit si a pornit in intregime. Uleiul din lampa cea pamanteasca s-a terminat si cei batrani s-au apropiat de sfarsit. Fiindca am fost locuitor [al lumii acesteia], anii mei s-au umplut, si pentru ca eram vremelnic [pe acest pamant], si de vreme ce timpul meu s-a sfarsit, [acum] pornesc la drum. Calaii, judecatorii cei aspri m-au inconjurat ca sa-mi puna grumazul intr-un lant gros, precum unui raufacator.

Ce sa fac? Sa plang? Nu exista insa nimeni care sa fie cu bagare de seama. Sa strig? Cine ma va auzi? Vai mie, caci din pedeapsa vine nadejdea judecatii! Fiindca atunci cand ne vom infatisa la scaunul cel infricosator al judecatii Stapanului si vom vedea acolo ca multi ne vor inconjura, vom incepe sa ne rusinam; fiindca acolo va exista cu adevarat rusinea cea infricosatoare si vai celui care acolo se va rusina!

Doamne Iisuse Hristoase, sa nu intri la judecata cu robul Tau si sa nu lasi judecata mea altuia; fa-ma vrednic sa ma infatisez la scaunul Tau de judecata cel slavit, fiindca pe cine Dumnezeu il va judeca, acesta va deveni vrednic pentru milostivirea Sa. Aceasta am auzit-o de la Sfintii Apostoli, de la cei intelepti, ca cel care va vedea Imparatia, chiar daca a pacatuit, nu va muri.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba greaca veche, introducere si note de Alexandru PRELIPCEAN
An aparitie 2019