Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sfanta Xenia cea smerita si nebuna pentru Hristos

0 opinii / Scrie o opinie
  • 9,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Sfanta Xenia cea smerita si nebuna pentru Hristos , Elena Calin (trad.) - Editura Egumenita

Xenia Grigorievna s-a nascut pe la 1730 intr-o familie buna, probabil din mica boierime. S-a maritat pe la varsta de douazeci de ani. Ea si sotul ei, un capelmaistru imperial pe nume Col. Andrei Teodorovici, s-au bucurat se cativa ani de casnicie laolalta, traind indestulat si fericiti, avand o viata lipsita de griji in orasul-capitala al Rusiei, Sankt Petersburg. Apoi, intr-o noapte, la o betie, sotul Xeniei, tanar si deplin sanatos, a murit pe neasteptate. intreaga ei lume s-a prabusit. Nu numai ca fusese lipsita asa de neasteptat de iubitul ei sot, dar exista primejdia ca el sa fi murit fara a se cai de pacatele lui.

Caci tanara pereche fusese mai curand lumeata, neingrijindu-se in chip deosebit de viata bisericeasca, iar el murise fara a fi avut parte de sfintele taine ale Marturisirii si impartasaniei. Spre uimirea prietenilor si rudelor, Xenia a inceput a-si da toate bunurile. Banii si lucrurile personale le-a dat saracilor, casa a lasat-o unei prietene apropiate, Paraschiva Antonova. Rudele au hotarat ca, desigur, si-a iesit din minti din pricina socului pierderii sotului. Ei s-au adresat epitropilor in grija carora fusese lasata, spre a cerceta daca Xenia era in stare sa dispuna de averea ei in mod constient. Epitropii au chemat-o si au aflat-o cu totul intreaga la minte, avand tot dreptul sa faca ce voia cu averea ei.

Apoi Viata ei spune: “Dandu-si seama ca nu poate fi adevarata fericire pe pamant si ca averile lumesti sunt doar piedici in calea dobandirii adevaratei fericiri in Dumnezeu, scapand de acele piedici, Xenia a disparut dintr-o data din Petersburg vreme de opt ani. Se spune ca in acesti ani a trait la o sihastrie, intr-o obste de sfinte nevoitoare, invatand despre rugaciune si viata duhovniceasca de la un staret”.

Apoi s-a intors la Petersburg, spre a-si incepe lungul pelerinaj spre imparatia cerurilor, umbland pe strazile din partea saraca a orasului, cartierul Storona, si dormind pe camp, sub cerul liber. Se imbraca intr-una dintre vechile uniforme ale sotului ei, si de atunci inainte si-a luat numele Iui, Andrei Teodorovici, refuzand sa mai raspunda la numele de Xenia.

“Era ca si cum, prin adanca daruire fata de sotul ei, ar fi nadajduit sa ia cumva asupra ei povara pacatelor lui nepocaite si a nefericitei sale morti fara Sfintele Taine”. Astfel, in acea vreme, ea a fost chemata la neobisnuitul rol de nebuna intru Hristos – una dintre cele mai grele nevointe duhovnicesti, destinata doar celor inaintati duhovniceste si care au o chemare aparte. A trait astfel treizeci si sapte de ani.

Viata ei spune: “Fericita era oricand gata sa ajute pe orisicine in orice chip cu putinta. in timpul zilei ratacea pe strazi, chipul ei rasfrangand, prin stralucirea calda si prietenoasa, duhul sau launtric de blandete, smerenie si bunatate. Noaptea, in orice anotimp, se ducea pe camp si incepea a vorbi cu insusi Dumnezeu!”. Cinstindu-i deplina daruire catre El, Dumnezeu i-a dat darul inainte-vederii, cu care ajuta pe multi dintre locuitorii din Storona. si era cu adevarat o minune felul cum a supravietuit atitea ierni, traind in acest chip sub cerul liber.

SPECIFICATII

Traducere Elena Calin
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 256
Limba Romana
Cod 973-8071-13-5