Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Marturii despre Sfintii Martiri Brancoveni: Constantin Voda, cu cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei

0 opinii / Scrie o opinie
  • 9,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Marturii despre Sfintii Martiri Brancoveni: Constantin Voda, cu cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei, Dr. Oana Madalina Popescu - editura Doxologia

Intrucat 2014 este anul comemorativ al Sfintilor Martiri  Brancoveni Editura Doxologia aduce in atentia publicul cititor o lucrare intitulata “Marturii despre Sfintii Martiri Brancoveni; Constantin Voda, cu cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei”, autor Oana Madalina Popescu Volumul de fata isi propune prezentarea si analiza catorva dintre cele mai semnificative marturii, provenind de la surse din veacurile XVII-XIX, referitoare la activitatea religioasa a lui Constantin Brancoveanu , precum si la martiriul sau si al familiei.

Ancheta realizata in lucrare este centrata pe executia domnului muntean, a copiilor sai si a sfetnicului Ianache Vacarescu , la Istambul, din ordinul sultanului Ahmed III, in 1714. In egala masura insa, se doreste conturarea principalelor directii ale politicii religioase a principelui roman, deoarece acest aspect  prezentat impreuna cu martiriul, defineste mai bine personalitatea lui Brancoveanu. Prin aceasta lucrare se contureaza personalitatea lui, asa cum aceasta rezulta din faptele sale, din timpul vietii si din ultimele clipe de dinaintea mortii. Este analizat si ecoul produs de executia sa in cercurile diplomatice, in presa sau in istoriografie.

Cinstirea ca sfant a lui Constantin Brancoveanu este atestata documentar inca de la inceputul veacului al XVIII-lea, asadar imediat dupa moartea sa. La scurt timp dupa martiriul domnului muntean, al fiilor sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei, si al sfetnicului Ianache Vacarescu, a aparut un imn inchinat lor, compus de mitropolitul de Heracleea, Calinic, cel care va deveni patriarh. Textul scris in limba greaca, a fost semnalat si tradus in romana de Petre S. Nasturel. Se observa ca autorul ii numeste pe Constantin Brancoveanu si pe fiii sai „inimosi mucenici”, „jertfa sfanta” pentru Hristos, „viteji biruitori ai lui Hristos”.

Prin urmare, autorul, martor al executiei domnului muntean si a fiilor sai, tine sa precizeze ca acestia au avut moarte de martiri, ucisi fiind pentru credinta, motiv pentru care le-a inchinat acest imn. De asemenea, trebuie precizat ca aceste cuvinte care arata mucenicia lor vin nu din partea unui lac , ci a unui ierarh, adica a unei persoane capabile sa deosebeasca o simpla executie de o moarte martirica, fiindca nu orice moarte transforma automat victima intr-un mucenic. Lucrarea prezinta surse istorice contemporane evenimentului, provenind, in marea majoritate de la martori oculari, care atesta faptul ca moartea Brancovenilor a fost una martirica, ei refuzand sa treaca la islam pentru a-si salva viata si preferand mai degraba sa moara decat sa-si abandoneze credinta. Marturiile ofera cititorilor o imagine cat mai exacta asupra imprejurarilor uciderii domnului muntean, a copiilor sai si a sfetnicului Ianache. Fara a se urmari o prezentare exhaustiva a activitatii religioase a domnului muntean, care s-a bucurat de o atentie deosebita din partea istoriografiei, in volum se puncteaza principalele directii ale acesteia, pentru a intelege mai bine ca sfarsitul sau martiric a incununat o viata dedicata apararii Ortodoxiei.

Sprijinul acordat Ortodoxiei in Tarile Romane, dar si in intreg Orientul ortodox, a imbracat mai multe forme: danii in bani, obiecte de cult sau carti tiparite (de mare valoare intr-o epoca in care tiparul nu era raspandit), precum si ctitoria de lacasuri sfnte sau repararea celor existente. De asemenea, prin legaturi politice si diplomatice cu Anglia si Imperiul Hazburgic, Brancoveanu a incercat imbunatatirea vietii romanilor din Transilvania.

Sursa: www.editura.doxologia.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Limba Romana
Cod 978-606-666-258-1