Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Retorica discursului profetic isaianic de Protos. Mihail NAGY

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Protos. Mihail NAGY

Retorica discursului profetic isaianic

Editura Reintregirea, Alba Iulia – 2017

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Pret 19,00 Lei

 

Extras/ Introducere

Autorii cartilor Sfintei Scripturi prezinta in scrierile lor adevarurile pe care Dumnezeu Insusi le-a descoperit acestora. In cadrul respectivelor scrieri, autorii inspirati utilizeaza diverse cuvinte, expresii sau tehnici pe care noi, analizandu-le, putem spune ca au un caracter retoric. Retorica, una dintre stiintele principale ale antichitatii, nu a fost straina nici Sfintilor Parinti care au studiat-o si de care s-au folosit, mai apoi, in cuvantarile lor.

In zilele noastre, analiza retorica este parte integranta a exegezei, analiza care aduce o perspectiva innoitoare asupra textului biblic. Cuvantarile profetilor, cu toate ca au fost rostite cu mult timp in urma, sunt si astazi o reala sursa de inspiratie pentru formularea unui raspuns la provocarile actuale ale Bisericii.

Daca ne vom intoarce asupra textului si vom reusi sa patrundem sensul adevarat al acestor cuvantari, vom vedea ca faptele si evenimentele de atunci parca se repeta si azi, ceea ce ne indreptateste sa credem ca, in continutul lor, am putea identifica unele solutii sau modele de comunicare aplicabile in contemporaneitate. Pentru a veni in sprijinul acestui demers, critica retorica ofera instrumentele pentru o intelegere corecta a unui pasaj, a unui context, prin identificarea subiectului si a intentiei autorului. Astfel, analiza retorica scoate in evidenta ca autorii biblici, atunci cand au rostit profetiile, s-au folosit de anumite tehnici retorice pentru a se face cat mai bine intelesi de catre compatriotii lor.