Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Raspunsuri scurte la marile intrebari de Stephen HAWKING

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,35 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Stephen HAWKING

Raspunsuri scurte la marile intrebari

HUMANITAS, 2021

Cuvant inainte de Eddie REDMAYNE

Introducere de Kip S. THORNE

Postfata de Lucy HAWKING

Traducere din engleza de Doru CASTAIAN

Pret 29,00 Lei

 

Extras

Introducere

La Moscova (1973, nnLB), Stephen l-a uimit pe Zeldovici, precum si pe alte cateva sute de savanti, cu observatiile sale pertinente, dar, la randul sau, a avut de invatat cateva lucruri de la astrofizicianul rus. A ramas memorabila dupa-amiaza pe care ne-am petrecut-o impreuna cu Zeldovici si Alexei Starobinski, doctorandul lui, in camera lui Stephen de la Hotelul Rossiya. Zeldovici ne-a explicat intr-un mod foarte intuitiv ce descoperire remarcabila facusera, iar Starobinski ne-a explicat-o matematic.

Pentru a se roti, o gaura neagra are nevoie de energie. Fapt pe care il cunosteam. Ei au explicat ca o gaura neagra se poate folosi de energia de rotatie pentru a produce particule, iar acestea se vor indeparta, ducand-o cu ele. Era o idee noua si surprinzatoare – insa nu extraordinar de surprinzatoare. Cand un obiect are energie cinetica, natura gaseste de obicei modalitati sa o extraga. Cunosteam deja alte mofdalitati de a extrage energia de rotatie a unei gauri negre; aceasta era doar o modalitate noua, chiar daca neobisnuita.

Valoarea uriasa a discutiilor de felul acesta sta in faptul ca pot deschide noi directii fertile. Asa s-a intamplat si cu Stephen. S-a ocupat de descoperirea lui Zeldovici/ Starobinski cateva luni, intorcand-o pe toate fetele, pana intr-o zi, cand a propus o idee de-a dreptul revolutionara: dupa ce se opreste din rotatie, o gaura neagra poate sa mai emita particule.