Icoana Sf. Mare Mucenic Pantelimon - Icoana cu foita de aur

Radu PARASCHIVESCU | Recviem vesel pentru tata

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Radu PARASCHIVESCU    |    Recviem vesel pentru tata

HUMANITAS, 2020

||||

p. 7/ extras din Lamurire

Pana la urma, Recviem vesel pentru tata e o reverenta postuma. Nu si solemna. Am ras mereu de incliftarea fudula, de aparitiile gomoase, de ceea ce tata numea „tuburi digestive in smoching”. (A ras si el, dar – spre deosebire de mine – a stiut sa fie elegant cand situatia o impunea.) imi place sa cred, prin urmare, ca registrul optim al cartii e cordialitatea. Si ca paginile destins-confesive care urmeaza va vor amuza.

Mai trebuie spus ca amintirile din carte vin cu precadere din copilaria si din studentia mea. Li se adauga o felie din perioada cand am fost profesor de engleza la Faget. Doar in ultimul text scriu despre tata asa cum a fost in ultimii ani. In fond, e firesc. Pana la terminarea facultatii am trait cu ai mei zi de zi, minus vacantele, pentru ca pe urma sa le devin musafir.

Dintre cele noua texte pe care le veti citi, unul singur a mai fost publicat. Este vorba de „Istoria face trotuarul pe strazi”, aparut in 2016 in volumul colectiv Bucurestiul meu. Am raspuns atunci invitatiei gratioase a unei doamne asijderea: arhitectul si profesorul Gabriela Tabacu, in care oricine poate vedea un remarcabil pedagog al stilului. Mai trebuie spus ca o treime din primul text, „Eclipsa se va tine la manej”, a aparut cu titlul „Elegant? Et les gants?” in nr. 748 al revistei Dilema veche (28 februarie-6 martie 2019). Decupajul face parte dintr-o confesiune de tip „pe vremea mea”, in care tata isi aminteste doua-trei figuri ale liceului militar din Cernauti si cativa camarazi cu care urmeaza sa imparta deliciile frontului.

SPECIFICATII

An aparitie 2020