Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Psihologia comunicarii. Teorii si metode de Jean-Claude ABRIC

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Jean-Claude ABRIC

Psihologia comunicarii. Teorii si metode

POLIROM, 2022

Seria Collegium. Psihologie este initiata de Adrian NECULAU

Editia a II-a revazuta si adaugita

Traducere de Luminita si Florin BOTOSINEANU

 

Extras/ 4. Posturile si gesturile in comunicare/ 4.1. Posturile

Numim „postura” pozitia si orientarea corpului in timpul interactiunii. Este o modalitate de exprimare kinetica, cu alte cuvinte, o manifestare a limbajului corporal. Fiecare element kinetic poate fi considerat indicatorul unei stari afective, al unei motivatii, al tipului de relatie sociala in care sunt angajati interlocutorii. De altfel, H. Wallon (1960) consdera ca postura este vectorul primordial al functiei de exprimare.

De la W. James (apud Corazze, 1980) incoace, majoritatea autorilor concorda in a defini patru posturi fundamentale, fiecare corespunzand unei atitudini specifice, determinand sau dezvaluind tipul de relatie pe care vorbitorul incearca sa o stabileasca, in mod constient sau nu, cu interlocutorul sau.

Postura in expansiune, cu capul, trunchiul si umerii in extensie, se manifesta (sau e perceputa) ca o atitudine de dominare sau de dispret la adresa Celuilalt.

Postura de respingere [...]

Postura de contractie [...]

Postura de apropiere, cu bustul si capul inclinate spre celalalt, cu bratele si mainile deschise, este postura atitudinii de intampinare, de ascultare, de centrare asupra celuilalt. Contrar posturilor anterioare discutate, aceasta este unul dintre elementele determinante ale unui climat relational pozitiv. Este postura dominanta in ascultarea activa.