Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Principii spirituale si sociale in Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Diac. Alexandru BRICIU
Principii spirituale si sociale in Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie
Editura Cuvantul Vietii, 2021
Pret 32,00 Lei

 

Extras/ Cuvant inainte
Pomenirea si re-pomenirea marelui domn Neagoe Basarab, la o jumatate de mileniu de la trecerea sa in eternitate, fac parte din „datoria vietii noastre”, cum ar fi spus marele istoric Vasile Parvan. Lucrarea de fata a diaconului dr. Alexandru Briciu se inscrie in aceasta datorie de credinta , dar si de suflet si de minte din partea romanilor.
Neagoe Basarab a trait intr-o perioada de primenire a lumii, de schimbari fundamentale la nivelul cunoasterii, de expansiune europeana in urma marilor descoperiri geografice, de redimensionare a Europei Occidentale si Centrale in urma reformei protestante, de asalturi asupra Republicii Crestine venite dinspre Imperiul Otoman. Acest vrednic voievod al Tarii Romanesti a ajuns pe tron intr-un timp cu domnii si vieti scurte, pentru ca „nu erau vremile supt oameni, ci bietul om supt vremi”. Si-a inceput domnia la 1512 si s-a stins in 1521, adica in urma cu cinci secole. In acel an, boierul Neacsu din Campulung scria o epistola secreta, in limba romana, lui Hans Benkner, judele Brasovului, informandu-l in legatura cu miscarile amenintatoare ale turcilor la Dunare. Nimeni nu stia atunci ca acest inscris avea sa fie primul text pastrat integral pana astazi, elaborat in limba romana.
Se pare ca domnul Neagoe a fost Basarab doar cu numele fiind, de fapt, fiul marelui vornic Parvu Craiovescu. Doamna sa era Despina (Milita), din dinastia sarbeasca Brancovici. Suveranul s-a angajat, alaturi de Stefanita (Stefan al IV-lea) al Moldovei, nepotul lui Stefan al III-lea cel Mare si al doamnei Maria Voichita, fiica lui Radu cel Frumos, intr-o coalitie antiotomana condusa de papa si a incercat sa aiba relatii statornice cu Venetia.