Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Piciul de Alphonse DAUDET

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_00321
  • Editura: Prut
  • 15,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alphonse DAUDET

Piciul

Editura Prut International, 2006

Colectia Biblioteca pentru toti copiii

Traducere de Livia STORESCU

Ilustratii de Serghei SAMSONOV

Pret 15,00 Lei

 

Extras/ Daniel – Alphonse – Piciul, introducere semnata Alexandru CHIRIACESCU

Da, eu sunt acel Pici, obligat sa-si castige existenta la saisprezece ani prin acea oribila meserie de pedagog practicata intr-un ungher de provincie. – Alphonse Daudet, Histoire de mes livres

Piciul (Le Petit Chose) a vazut lumina tiparului in 1868, cand Daudet avea 28 de ani. Se nascuse in 1840 in oraselul Nimes, din Provence. Era al treilea fiu al proprietarului unei mici fabricute de textile. Intreprinderea da faliment si familia Daudet se muta la Lyon, unde va infrunta, in continuare, serioase dificultati materiale. Fratele cel mai mare, seminaristul Henri, moare. Mijlociul, Ernest, pleaca sa-si afle un rost la Paris. Alphonse, care urmase liceul La Lyon, e nevoit sa renunte la bacalaureat si sa lucreze un timp la un colegiu din Ales – un orasel de la poalele muntilor Ceveni.

O experienta trista, careia ii pune capat plecand la Paris, unde se regaseste cu fratele sau Ernest si incearca, nu fara dificultati, sa-si croiasca un drum in agitata viata literara a orasului-lumina.

Destramarea familiei, amarele experiente personale, dragostea calda si protectoare a fratelui sau, toate acestea vor constitui suportul autobiografic al primului roman autobiografic publicat de Daudet, Piciul.

Mai publicase pana atunci o placheta de versuri – Indragostitii – si cateva piese de teatru (unele puse in scena, fara prea mare succes). Dar numele sau era cunoscut marelui public mai ales colaborarilor frecvente la ziarele si revistele pariziene: Figaro, Gaulois, Paris Journal, L’Evenement.