Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Petru COJOCARU | Sub vremuri. Memorii din detentie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 31,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Petru COJOCARU    |    Sub vremuri. Memorii din detentie

Editura Manuscris, 2019

Editia a II-a, ingrijita, adnotata si prefatata de Alin MURESAN

||||

pp. 44-45/ e x t r a s

In iunie 1937 terminam clasa a IV-a primara. In vara am primit un pachet cu carti drept premiu de la Fundatiile Regale. Printre ele era si volumul Suflet japonez, scrisa de colonelul Bagulescu, fost atasat militar la Tokio. Multi ani m-au urmarit destinul maret si tragic al principelui Asano Naganori si al lui Oshi, capitanul samurailor lui. Kira a fost cel care a pus la cale uciderea lui Asano, iar samuraii lui au fost denumiti ronini dupa moartea stapanului lor. Ronin inseamna „ratacitor pe valuri”. Oishi a reusit sa creeze un grup de 40 de ronini, care sa razbune moartea stapanului lor.

pp. 98-99/ e x t r a s

Europa era impartita intre englezi, francezi americani si rusi. Cea mai mare zona era sub dominatia rusilor. Valuri de oameni colindau Europa, cautand un loc de asezare cat mai departe de sovietici. Cei care au luptat in Rusia stiau ca o sa urmeze si la noi colhozul. Ei cunosteau acest model, iar putinta de scapare nu era. Propaganda posturilor de radio Vocea Americii si Europa Libera era in concordanta cu ce voiau sa auda oamenii dati pe mana sovieticilor de catre conducatorii anglo-americani.

Cand am aflat ca americanii au bomba atomica, dupa bombardarea oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki, m-am intrebat de ce au facut-o. Ca sa-l sperie pe Stalin? N-au reusit. El a avut bomba putin mai tarziu. Dar in aceste bombardamente atomice au murit sute de mii de oameni, iar altii s-au chinuit pana la sfarsitul vietii cu urmarile radiatiilor atomice. Ei, si? La Casa Alba s-a baut sampanie pentru succesul bombei atomice...

SPECIFICATII

An aparitie 2019