Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

O scurta istorie a mintii de William H. CALVIN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

William H. CALVIN
O scurta istorie a mintii
De la maimutele antropoide la intelect si mai departe
HUMANITAS, 2021
Traducere din engleza de Carmen STRUNGARU
Pret 35,00 Lei

 

Prefata/ 14. Viitorul mintii amplificate/ p. 215
Un amestec inflamabil de ignoranta si putere?
Exista oare perspective ca ingineria genetica sa creeze super-genii poate chiar o specie bricolata, succesoarea lui Homo sapiens-sapiens? Sau vreun montaj hibrid, ceva intre computer si om?
Nu prea curand, presupun – si ca sa poata fi vorba de un termen lung, civilizatia trebuie mai intai sa supravietuiasca pe termen scurt. (Cum vom evita, de exemplu genocidele in perioada de tranzitie?) Mi-am exprimat deja, in capitolul 9, indoielile cu privire la abilitatile de planificare a traseului din bagajul prototipului „nepregatit pentru lansare” care a scapat inainte de vreme din leaganul african si a cucerit lumea.
Cele mai des intalnite speculatii cu privire la viitorul mintii (de pilda entuziasmul cu privire la mintea-eliberata-de-corp, povestea aceea din revistele glossy care fac reclama la gadgeturi supercool)  sunt lipsite de orice perspectiva cognitiva cu privire la limitarile prototipului nostru. Astfel de articole nu ofera nici perspective antropologice asupra traiectoriei evolutive pe care am urmat-o. Si nu pomenesc nimic nici despre cercetarile neurobiologice cu privire la problemele de stabilitate deja vadite de crize si boli mentale. Iar implicatiile cresterii distantei dintre Avansati si Restul sunt rareori pomenite.