Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Martirii, Elena Murariu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 70,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Elena MURARIU    |    MARTIRII

Bucuresti, 2019

Se tipareste cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului PIMEN, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor

||||

Extras din Cuvantul prefatator semnat de Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepisopiei Sucevei si Radautilor – Condeiul insangerat si penelul marturisitor – in loc de prefata

Preluand modelul Imparatului insangerat de dragul omului, multi dintre cei salvati odinioara, purtati de dragoste fata de Cel ce a semnat cu sange iertarea noastra, i-au urmat in marturisirea Adevarului, pana la moarte. Pusi sa aleaga intre viata de aici si cea impreuna cu Cel rastignit si inviat, ei au preferat pe cea de-a doua, desi calea de ajungere la ea a inspaimantat de multe ori privirea si chiar a schimbat inimi si cugete. Cine sunt acesti temerari ai credintei? Mucenicii si marturisitorii. Dintru inceput si pana deunazi. Barbati si femei. Prunci nevarstnici, adolescenti sau purtatori de ani multi in crugul vietii. Din locuri ale caror nume unele nici nu le-am auzit, ori de pe aici, de primprejur. Scrisi in calendar sau recunoscuti numai de ingerii care le-au vegheat, nevazut si pregatindu-le cununa, sfarsitul prin sange. Sange cu care si ei au semnat scrisoarea de iubire si fidelitate pana la capat fata de Cel singur vrednic de dragoste netarmurita si neconditionata.

Petrecandu-si prima copilarie intr-o localitate de granita a Sucevei, tinut adumbrit de binecuvantatele binefaceri tot ale unui mucenic, Ioan cel Nou, doamna Elena Murariu tine in mana, de timpuriu, un altfel de condei. Cu penelul de zugrav si de restaurator, domnia sa implineste tot un act de marturisire: a frumosului readus la lumina din vechi icoane si picturi murale si a frumosului mestesugit asezat pe chipurile de sfinti izvodite din mintea- i curata si din sensibilitatea luminoasa.

Extras din Infrastructura memoriala a martirajului – Pelerinaj cu martirii neamului – text semnat, Elena Murariu

Albumul de fata cuprinde izvoade de icoana ale sfintilor proto-romani, romani sau sfinti ai altor neamuri dar care au legatura cu tara noastra fie prin vietile lor sau prin moastele care au ajuns la noi. Sunt imagini cu mucenicii din primele secole ale crestinismului, continuand cu martirii din perioada medievala si marturisitorii sau martirii temnitelor comuniste. 

Fragment din Cuvantul Parintelui Michel Quenot:

Amintirilor inca vii ale parintilor si prietenilor nostri care au trecut in vesnicie li se adauga cele ale barbatilor si femeilor care si-au implinit vocatia in chip desavarsit. : au trecut de la chipul lui Dumnezeu la asemanarea cu El. Intr-un mod sau altul aceste persoane si-au marturisit credinta, unii dintre ei chiar trecand prin foc si cu pretul propriului sange. Persoane iesite din comun, acesti adevarati traitori ai credintei au devenit prin jertfa vietii lor contemporanii nostri, inaintasii credinciosilor pe care ii pazesc si ii sustin. 

Pamantul Romaniei de astazi este sfintit de sangele a numerosi martiri, din primele secole crestine si pana in perioada comunista. Cine sunt acestia? Care sunt adevaratele lor chipuri? Ce mesaj ne transmit ei? Aceasta carte luminoasa si insuflata raspunde acestei provocari. 

Complexitatea unui astfel de proiect datorata surselor lapidare se ingemaneaza cu dificultatea de a da un chip celor pentru care de multe ori nu exista o descriere fizica. Si la acest nivel intervine vastul talent al doamnei Elena Murariu care creeaza o simfonie intre reprezentrea trasaturilor intr-o maniera grafica sobra si puternica si mesajul duhovnicesc incarcat de simbolism. 

Caracteristica esentiala a acestor personaje transparente, transfigurate ramane ancorata in memoria celor care le privesc cu atentie. Intalnirea devine partasie si comuniune. Iar textul sublim si bogat al parintelui Gheorghe Holbea incoroneaza aceasta alegere de imagini iconografice, unice si vii, care conduc catre alte limanuri.

O opera remarcabila, viitoare sursa de inspiratie si un omagiu fabulos adus poporului roman. 

Amintirilor inca vii ale parintilor si prietenilor nostri care au trecut in vesnicie li se adauga cele ale barbatilor si femeilor care si-au implinit vocatia in chip desavarsit. : au trecut de la chipul lui Dumnezeu la asemanarea cu El. Intr-un mod sau altul aceste persoane si-au marturisit credinta, unii dintre ei chiar trecand prin foc si cu pretul propriului sange. Persoane iesite din comun, acesti adevarati traitori ai credintei au devenit prin jertfa vietii lor contemporanii nostri, inaintasii credinciosilor pe care ii pazesc si ii sustin. SPECIFICATII

An aparitie 2019