In exclusivitate la Editura Bizantina - Un cuvant pentru fiecare zi a anului din intelepciunea Cuviosului Iosif Isihastul

Tezaurul Manastirii Putna - Broderii si tesaturi

0 opinii / Scrie o opinie
  • 65,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Tezaurul Manastirii Putna - Broderii si tesaturi , Centrul de Cercetare si Documentare „Stefan cel Mare” (ed.) - Editura Iacov Putneanul, 2016

Manastirea Putna detine una dintre cele mai pretioase colectii de broderie in tehnica bizantina din sud-estul Europei. Valoarea ei a fost recunoscuta la nivel mondial prin intermediul a numeroase studii de specialitate si in cadrul unor expozitii internationale. O parte dintre aceste piese sunt in prezent clasate ca obiecte de tezaur cultural national al Romaniei. Atelierul de broderie din Manastirea Putna a fost cel mai important din perioada stefaniana, ba chir din intreaga istorie a artei medievale romanesti.

Importanta si valoarea lui sunt date in principl de faptul ca Putna a fost singura manastire care si-a dezvoltat un stil propriu in broderie. Prin aceasta, dar si prin numarul pieselor pastrate, colectia de aici este unica in lume. Prin inscriptiile care le impodobesc, dar si prin numarul lor, broderiile putnene dovedesc ca in acest sfant lacas a functionat un atelier de broderie in vremea lui Stefan cel Mare si a lui Bogdan al III-lea.

Piesele realizate aici se inscriu in prodigioasa traditie bizantina, din care s-a inspirat si arta sud-dunareana. Arta sarbeasca este prezenta la Putna printr-o broderie de exceptie, anume epitaful Elenei, sotia despotului sarb de Serres. Devenita monahia Eufimia, ea este cea mai veche brodeza cunoscuta in lumea ortodoxa. Prezenta acestui epitaf la Putna este un exemplu graitor pentru legaturile pe care Moldova medievala le-a avut cu Serbia.

Mesterii care au lucrat in atelierul de la Putna au dovedit nu doar ca stapanesc desavarsit secretele broderiei, dar si ca sunt capabili de originalitate. Acoperamantul de mormant al Mariei Asanina Paleologhina, doamna lui Stefan cel Mare, este o piesa unica in intreaga lume postbizantina. Decorata cu monograme si simboluri bizantine, ea este o expresie vie a ceea ce a insemnat Moldova in vremea lui Stefan cel Mare: Bizant dupa Bizant.

SPECIFICATII

Autori Centrul de Cercetare si Documentare „Stefan cel Mare” (ed.)
Editura Mitropolit Iacov Putneanul
An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 21,5 x 26,5 cm
Nr. pagini 120
Limba Romana
Cod 978-606-92590-8-5