Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

John MEYENDORFF | Isihasmul bizantin – Probleme istorice, teologice si sociale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,80 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

 

 

 

 

John MEYENDORFF    |    Isihasmul bizantin – Probleme istorice, teologice si sociale

Editura Renasterea, 2018

Colectie de studii

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului

Traducere din limbile franceza si engleza de Vasilica Eugenia CRISTEA

IIII

Introducere/ e x t r a s

In ultimii cincisprezece ani un numar din ce in ce mai mare de istorici au recunoscut importanta orientarilor sociale, culturale si intelectuale care isi au originea in Bizant si care au modelat Estul Europei in secolul al XIV-lea. Aceste orientari sunt legate, in mod direct sau indirect, de miscarea spirituala cunoscuta sub numele de „isihasm” si de cel mai elocvent promotor si apologet al acestui curent, arhiepiscopul de Tesalonic, Grigorie Palama (1269-1359). In 1959 am publicat Introduction  a l’etude Gregoire Palamas (Paris, Editions de Seuil, traducere engleza: London, Faith Press, 1964), precum si editia critica, insotita de traducerea in limba franceza si comentarii, a principalelor scrieri ale lui Grigorie Palama impotriva lui Varlaam Calabrezul (Defense de saints hesychastes, 2 volume, Spicilegium Sacrum Lovaniense 30-31, Louvain, 1959, editia a doua corectata, 1973).

Inceputurile controversei isihaste (I)/ e x t r a s

Unul din principalele obstacole pe care le intampina savantii si istoricii care se apleaca asupra palamismului il constituie numarul mare de texte inca needitate care se refera la istoria gandirii bizantine in general si la cea a secolului al XIV-lea in particular. Ne-am propus in acest studiu sa examinam cateva texte referitoare la inceputurile controversei isihaste si sa facem lumina  asupra originii acesteia si asupra „climatului” istoric. Asa cum vom vedea, aceste texte atesta, mai intai, ca controversa palamita a constituit un episod din lunga lupta purtata, de la inceputul secolului al IX-lea, intre partizanii si adversarii intelepciunii „cea din afara”, adica a filozofiei profane.

SPECIFICATII

An aparitie 2018