Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cartea intelepciunii lui Solomon

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:CTP-1932
  • Editura: Herald
  • 27,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

CARTEA INTELEPCIUNII LUI SOLOMON Traducere si ingrijire editie: ALEXANDRU ANGHEL

Sursele editiei in limba romana: R.H. Charles (ed.), The Apocrypha and Pseudepigrapha of the Old Testament, Oxford, 1913 J.A.F. Gregg, The Wisdom of Solomon, Cambridge, 1909 F. Feldmann, Das Buch der Weisheit, Bonn, 1926 D. Dore, La Sagesse de Salomon, Paris, 2000 (reed.) EDITURA HERALD, Bucuresti, 2015

Extras din Introducere,

1. Scurta introducere asupra cartii "Cartea Intelepciunii s-a bucurat mult timp de reputatia de a fi cea mai atractiva si mai interesanta carte din corpusul apocrif. Aceasta reputatie nu sufera nici atunci cand atentia este indreptata catre primele zece sau unsprezece capitole. In aceste capitole atat gandirea cat si expresia se situeaza la un nivel inalt. Este adevarat, cugetarea nu este cea a unui ganditor sistematic sau consecvent, ci a unui scriitor patruns de un puternic spirit religios; unul care a simtit apasarea si tulburarea vietii si a suferintei, si care totusi a rezistat ispitei de a abandona - asa cum au facut-o multi dintre coreligionarii sai - credinta sa ancestrala intr-un Dumnezeu al dreptatii.

Aceste ganduri sunt exprimate in vechiul stil ebraic al paralelismului: desi sunt folosite putine cuvinte, limbajul este viguros si constructia simpla; impresia ca autorul era foarte familiar cu literatura si filozofia Greciei este tot mai puternica cu cat cartea este studiata mai mult, si acesta nu e lipsit de curajul de a revizui unele dintre credintele traditionale ale religiei sale. Opera se imparte firesc in trei sectiuni: (1) cap.1 pana la 6:8; (2) 6:9 pana la 11:1; (3) 11:2 pana la 19.

Prima sectiune a fost numita pe buna dreptate "cartea eshatologiei".[...]

A doua sectiune este compusa dintr-un panegiric al Intelepciunii care da si numele cartii. Atractiile oferite de Intelepciune ca Fiinta cereasca isi gasesc expresia intr-un limbaj frumos si elocvent. Intelepciunea este stralucitoare si nu se stinge; aceasta cauta sa ii cunoasca pe cei care sunt demni de ea si ii calauzeste spre bucuria nemuririi oferita de prezenta lui Dumnezeu.

Conform marturiei lui Solomon, care acum vorbeste, comorile acesteia sunt revarsate asupra omenirii ca raspuns la rugaciune. Minunata descriere a Intelepciunii continua si culmineaza cu afirmatia ca "ea este suflul puterii lui Dumnezeu si curata revarsare a slavei Celui Atotputernic."

SPECIFICATII

Traducere Alexandru Anghel
An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 22 cm
Nr. pagini 160
Limba Romana
Cod 978-973-111-496-5