Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Imparatese, regine, printese si povestile lor scandaloase de Philippe DELORME

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Philippe DELORME

Imparatese, regine, printese si povestile lor scandaloase

HUMANITAS, 2011, 2021

Traducere din franceza de Irina NICOLAE

Pret 32,00 Lei

 

 

Extras/ Prezentare

Se stie ca muza Clio, care in mitologia greaca stapaneste tot ceea ce tine de trecut, apartinea sexului frumos. Cu toate acestea, nu e mai putin adevarat  ca Istoria a fost scrisa cel mai adesea de barbati. Siguri de superioritatea lor si infiorator de misogini, astfel de barbati le-au infierat pe multe suverane si printese. Cand guvernau cu hotarare, erau considerate crude si neinduratoare. Cand se foloseau de farmecele lor pentru a-si seduce adversarii si a-i aduce de partea lor, se spunea ca sunt imorale pana la pierzanie. Acele trasaturi pe care mai toti cronicarii le considerau a fi virtuti pentru monarhii de sex barbatesc – curajul fizic, indrazneala, inflexibilitatea, vigoarea erotica – erau stigmatizate atunci cand le caracterizau pe regine, ca aducatoare de rusine si dezordine, nedemne de adevarata „feminitate”...

Au fost printese atipice, care, in ultimele treizeci de secole, au indraznit sa comita aceleasi excese ca si sotii sau tatii lor si sa-si croiasca propriul destin, in vreme ce lumea in care traiau le obliga pe femei sa-si duca viata in umbra barbatilor protectori.

[...] Povestile pe care vi le oferim nu-si propun sa le reabiliteze pe aceste printese infierate cu stigmatul infamiei de catre autorii de odinioara. Dar, mai mult decat stricta veridicitate istorica, ne-a atras legenda lor, zugravita in culorile desfraului si sangelui, aflata undeva intre biografie si povestea galanta.