Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ignatiu de Loyola | Istorisirea Pelerinului. Exercitii spirituale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ignatiu de Loyola    |    Istorisirea Pelerinului. Exercitii spirituale

Editura Ratio et Revelatio – Oradea, 2016

Traducere de Antoaneta Sabau, Iulian Budau SJ si Marius Talos SJ

Prefata si note de Marius Talos SJ

||||

Extras din Prefata

Noua editie a celor mai cunoscute scrieri ale sfantului Igbatiu de Loyola in limba romana se doreste a fi simpla. Simpla ca format de redactare, simpla ca accesibilitate pentru cititor, adica usor de (ras)citit si usor de purtat: daca se poate, in buzunarul de la inima ce se vrea astfel plasmuita.

O asemenea exigenta nu rezulta din strategii de marketing, nici din magii oculte, ci din firescul intalnirii dintre chibzuinta si credinta, ratio et revelatio. Intr-adevar, numai o carte simpla poate hrani o inima simpla, asa cum cere in dar psalmistul dornic sa se apropie de Dumnezeu (Ps. 86). Pelerinul ignatian, asemenea celui rus de peste mari si tari si peste veacuri, stia deja acest lucru: ramas literalmente fara grai in fata Cuvantului Intrupat, va deveni povestitor pentru cei de dupa el, reflectand astfel deopotriva doua neputinte, una de a exprima inefabilul si alta de a tine pentru sine ce e menit pentru cei mai multi.

Insa simplitatea nu inseamna sa fii simplist, asa cum avertiza fericitul Vladimir Ghika in stilul sau apoftegmatic: „sa nu complici lucrurile simple, dar nici sa le simplifici pe cele inerent complexe”. Volumul de fata nu putea sa scape acestei aporii: dorind sa fie cat mai simplu in continut si in prezentare, nu a vrut sa renunte la nici unul dintre textele fondatoare ale spiritualitatii ignatiene: Istorisirea Pelerinului si Exercitiile spirituale. Iar aceasta pentru ca, intr-adevar, in legatura lor se ascunde ceva ireductibil din experienta oricarei vieti in Duh. Daca, pe de o parte, nimeni nu a invatat vreodata mersul dupa manual, la fel de adevarat este, de cealalta parte, ca oricine isi afla rostul practicand statornic aceleasi indeletniciri mantuitoare va ajunge sa bata un drum de folos si altor pelerini in devenire. Sa vedem asadar cum a devenit pelerinajul existential al lui Inigo materia Exercitiilor ignatiene, pentru ca, la randul nostru, sa facem din exercitiile noastre de zi cu zi pasii unui drum de viata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Antoaneta Sabau, Iulian Budau SJ si Marius Talos SJ
An aparitie 2016