Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Iancu BALACEANU | Memoriile unui pasoptist-model. Amintiri politice si diplomatice 1848 – 1903

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Iancu BALACEANU    |    Memoriile unui pasoptist-model. Amintiri politice si diplomatice 1848 – 1903

Editie de Georgeta FILITTI

HUMANITAS, 2019

memorii | jurnale

Traducere din franceza, introducere, note si comentarii de Georgeta FILITTI

||||

Extras de la p. 29

La Bucuresti n-au trebuit mai mult de 15 zile pentru ca elementele unei coalitii sa fie coordonate si cea mai deplina intelegere sa se stabileasca intre oamenii de vointa si de actiune asupra urmatorului program: Constitutie, libertatea presei, cedarea in favoarea taranilor ca despagubire a acelor parti din proprietatea teritoriala pe care Regulamentul organic le-o acorda in schimbul dijmei, eliberarea tiganilor robi apartinand boierilor.

Acest program trebuia prezentat domnitorului pentru semnare; in caz de refuz, urma sa fie detronat. Cooperarea dintre oamenii cei mai de seama prin nastere si pozitie sociala nu s-a putut realiza fara ca politia lui Vilara sa nu simta ceva. Ministrul s-a dus la domnitor sa-l previna ca se urzea ceva si i-a propus solutia disperata a arestarilor. Inainte de a lua vreo hotarare, lui Bibescu i-a venit ideea sa-i cheme pe rand pe parintii tinerilor care se aratasera mai exaltati in manifestatiunile desfasurate zilnic, pentru toate si pentru nimic, si care se incheiau invariabil cu infrangerea politiei.

Printre acesti parinti invitati de domnitor figura bineinteles si tatal meu; prin el, Alteta Sa mi-a transmis cele mei intelepte sfaturi. Principesa a vrut sa ma vada, convinsa, spunea ea, ca ma va readuce pe calea cea buna.

Ca tanara fata, Maria Vacarescu petrecuse mai mult timp in mijlocul familiei noastre. Era nepoata mamei si, ca verisoara, toti o tutuiam.

A doua zi dupa vizita tatii la domnitor, am primit o invitatie la ceai din partea Altetei Sale Serenisime principesa domnitoare. In salon se aflau domnitorul, fratele meu [Constantin Balaceanu (1816-1853)], care era colonel aghiotant, si alte cateva persoane. Vazandu-ma, principesa s-a apropiat de mine si m-a sarutat de mai multe ori, cum o facuse cu zece ani in urma.

„E adevarat, Jean, ce aud vorbindu-se despre tine” a fost prima ei intrebare.

„Nu stiu, doamna, ce ati putut auzi vorbindu-se despre mine, incat sa ma pot apara.”

„Se zice ca esti cu revolutia, ca vrei sa ne izgonesti si sa abati toate nenorocirile asupra tarii!”

„Doamna, daca as nutri planuri atat de intunecate, as merita orice pedeapsa, dar sper sa nu ma credeti in stare sa doresc nenorocirea tarii mele! Nu trebuie sa credeti, doamna, ce spune politia Altetei Voastre pe socoteala mea.”

Atunci a intervenit domnitorul, care mi-a intins mana, spunand:

„Vedeti, domnule, ca aici aveti prieteni, depinde doar de dumneavoastra ca sa va amintiti acest lucru.”

 780 (2)

SPECIFICATII

Traducere Traducere din franceza, introducere, note si comentarii de Georgeta FILITTI
An aparitie 2019