Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Constantin ERETESCU - Turnul de veghe. Jurnal de exil – I, 1995-2004

0 opinii / Scrie o opinie
  • 37,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Constantin ERETESCU - Turnul de veghe. Jurnal de exil – I, 1995-2004

Editura Vremea, Bucuresti – 2013

Colectia Fapte, Idei, Documente – FID

Prefata de prof. Mircea ANGHELESCU

 

Extras/ 1995, 13 octombrie (pp. 50-51)

Deci, despre O.J. Simpson.

Dincolo de toate, cazul dovedeste ca sistemul juridic american, bazat pe juri, este ineficace. Premisa de la care s-a pornit atunci cand a fost infiintat a fost aceea ca niste oameni impartiali, cu mintea sanatoasa vor fi capabili sa discearna faptele si sa-si asume, in unanimitate, raspunderea de a-l declara pe inculpat vinovat sau nu. Dar situatia s-a complicat intre timp. In primul rand, tehnologia a introdus procedee noi de investigatie, pe care omul de pe strada nu le cunoaste si nu le intelege. Ce-i mai grav e ca ajuns sa nici nu-i mai pese de ele. DNA este o proba care identifica un criminal dintr-o masa de milioane. Iar acuzarea a produs nu o proba sau doua, ci zeci de pete de sange care-l indicau pe O.J. Simpson ca singurul asasin al fostei lui sotii si al barbatului care era la ea. Petele erau pe ciorapii si mainile lui, in masina cu care a fugit de la locul crimei, pe aleea din curtea casei lui. Iar juriul a ignorat toate aceste probe ca si cum nici n-ar fi existat.

Singurul lucru asupra caruia s-au oprit a fost faptul ca O.J. Simpson este negru. Negru fiind, el a fost acuzat pe nedrept, iar politia orasului si detectivii, indeosebi unul dintre ei, Fuhrmann, ar fi plantat probele incriminatorii. Format in majoritate din femei, in majoritate din negri sau hispanici, juriul a aratat ca a sosit timpul sa se razbune pe politie si pe faptul ca minoritatile au sentimentul ca sunt umilite intr-o societate aroganta, dominata de albi, si l-au achitat.

Extras/ 2003, 13 septembrie (p. 240)

Seara, un documentar pe tema spionajului sovietic in SUA. Nu si invers. Am urmarit 3 ore dintr-un program de 4, dar cea mai interesanta a fost prima parte. Am inteles abia acum ca cei care le-au dat rusilor  informatiile legate de bomba atomica n-au fost nicidecum sotii Rosenberg, ci Cohen. Rosenberg a fost si el spion, dar le-a furnizat informatiile legate de radar si sonar, iar nu de bomba atomica. Iar sotia lui a murit chiar de pomana. Dupa ce s-a descoperit ca secretele lor ajunsesera la Moscova, guvernul american a vrut sa dea un exemplu, i-a judecat pe Rosenberg si i-a condamnat la moarte. In vremea asta, sotii Cohen erau bine mersi in URSS.

SPECIFICATII

An aparitie 2013