Icoana Sf. Mare Mucenic Pantelimon - Icoana cu foita de aur

Hristos in Vechiul Testament de Nicolae NEAGA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Pr. Prof. Dr. Nicolae NEAGA

Hristos in Vechiul Testament

Editura Renasterea, Cluj-Napoca – 2017

Editia a IV-a revazuta si ingrijita de Pr. Prof. univ. dr. Ioan CHIRILA

Volum tiparit cu binecuvantarea Inlatpreasfintitului ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului

Pret 19,00 Lei

 

Extras/ Logos-loghia Vechiului Testament

Crearea lumii prin Logos. Nu se poate vorbi de un discurs explicit despre Logos in Pentateuh, dar trebuie sa observam ca interpretarile Pentateuhului din perspectiva tematic-cosmogonica pleaca cel mai adesea de la dimensiunea logosica a ipostasurilor creatiei. Ar fi astfel ciudat sa spunem ca Pentateuhul prezinta o teologie absolut straina de revelarea Logosului in masura in care tocmai in aceasta Sfintii Parinti gasesc un fundament al discursului teologic despre Logos.

In ceea ce priveste referatul Facerii, trebuie sa observam ca orice interpretare a lui intr-o maniera mistica include un discurs despre Logos. Chiar si in mistica iudaica cosmogonia capata conotatiile unui discurs teologic despre Logos. Odata ce Filon a preluat conceptul stoic de Logos, orice discurs cosmogonic iudaic integreaza acest concept. La nivelul creatiei lumii, Logosul se regaseste in mistica iudaica atat in cadrul conceptului de Ratiune, cat si in cel de Intelepciune care genereaza creatia, cat si la nivelul cuvantului ca act de savarsire al acestei opere.

Bineinteles, in mistica iudaica integrarea conceptului de Logos intr-un discurs cosmogonic se va face fara o afirmare a personalitatii Logosului. Teoriile cosmogonice cabalistice oscileaza intre a considera, in mod filonian, Logosul ca functie a Persoanei Tatalui si a considera Logosul Intelepciune ca prim punct creat, exterior divinitatii, prin care se dezvolta creatia.

SPECIFICATII

Editura Renasterea